Nu kan du anmäla dig till SCF:s chileätartävling på Grillstock/Sverigedagarna, Djurgården i Stockholm.

Så här går det till: Tävlande får äta upp olika sorters chilefrukter i tur och ordning och där varje ny sort är starkare än den dessförinnan. De tävlande håller upp frukten i luften, äter upp den och visar sedan upp att enbart stjälken återstår. Ingen vätska eller annat livsmedel får förtäras av deltagarna under tävlingen. Proceduren upprepas alltså med en ny och starkare chilesort.

De tävlande äter följande chilesorter: Dutch chile, Jalapeño, Thai chile, Habanero, Naga Jolokia och Carolina Reaper. Om det fortfarande finns två eller fler tävlande kvar när den starkaste sorten ätits upp så fortsätter vi med Carolina Reaper tills det bara återstår en tävlande. Vi avslutar med prisutdelning.

Här är några råd med förberedelser.

1. BETE DIG SOM EN NYBÖRJARE: Statistiskt sett är de flesta som vinner denna typ av tävling människor som aldrig har tävlat tidigare i chileätning. Det är inte som så att tidigare vinnare inte försöker följande år igen eftersom de tenderar att vilja behålla sin titel. Problemet är att de sällan vinner en andra gång. Vi tror att det psykologi är involverat. När du aldrig har tävlat innan vet du inte vad som kommer att hända. Du vet inte riktigt hur het chilepepparn kommer att vara, och om du klarat hälften av chilefrukterna så övertygas du att tro att du är en vinnare. Om du har deltagit förut vet du vad som kommer att hända och då kan ditt undermedvetna säga till dig att stoppa galenskapet!
 
2. FÖRBERED DIN MAGE: Åter igen kan det finnas en liten psykologisk aspekt när delatagarna inser det smärtsamma att äta superstark chilepeppar utan något tilltugg. Det är inte värdigt men att göra dig själv illamående efter en tävling kan förhindra många timmar av obehag. Att kräkas efter tävlingen är dock inte något som hjälper dig under själa tävlingen. Vissa feta mejeriprodukter som grädde, glass, ost med mera kan hjälpa till att mildra smärtan i magen medan bananer eller fiberrika livsmedel kan hjälpa till med den invärtes transporteringen av chilepeppar. Att veta att magen är förberedd kan vara en stor hjälp.
 
3. VAR FEMININ: Vi föreslår inte könsoperation men faktum är att de flesta deltagarna är manliga. Oavsett om det är mod, dumhet eller helt enkelt anses vara en manlig sport, verkar kvinnor motvilliga att delta. Men när kvinnor deltar är det stor chans att de antingen kommer att placera sig topp 3 eller till och med vinna! Vissa säger att det beror på att kvinnor har högre tolerans mot smärta medan andra menar att de kan hantera eventets psykologi bättre. Hur som helst så klarar sig kvinnor ofta mycket bra i dessa sammanhang.
 
4. BRY DIG OM DIG SJÄLV, INTE ANDRA: Om du någonsin har tittat på någon chileätar-tävling på YouTube eller märker du att vissa tävlande är tveksamma att äta upp chilefrukten och väntar på andra deltagare ska ta en bit först. Detta beror ofta på oron att chilefrukten kommer att skada / bränna. Detta är en chileätar-tävling där varje ny runda blir hetare så det kommer naturligtvis att bränna! Låt inte de andras reaktioner påverka dina beslut utan ät babar på och var en tapper soldat!
 
5. UTTRYCK DIN SMÄRTA: Att försöka upprätthålla ett pokersikte när du hanterar smärta gör dig inte mer intressant eller får oss att tro att du klarar av hettan. Vi vet vad vi ska titta efter och vi kan säga när någon lider trots ett stoiskt uttrycklöst ansikte. De som visar smärta får ofta stöd från publiken och får därmed en välbehövlig ökning av inspiration, förtroende och viljestyrka.
 
6. DET FINNS INGEN SMÄRTA: Chilepepparns styrka beror på ämnet capsaicin som bildas i fröfästet och mellanväggarna. Det är egentligen ett neurotoxin som lurar hjärnan att tro att tungan och andra delar bränns. Samma signal skickas till hjärnan när du bränner dig på riktigt (t.ex. på en varm spisplatta). Capsaicin skickar däremot en falsk signal till hjärnan för i verkligheten finns uppstår ingen brännskada med chilepeppar. Om du är ett med ditt sinne, kropp och själ kan du kanske övertyga dig själv om att det inte finns någon smärta. Det är förvisso lättare sagt än gjort.
 
7. TUGGA SÅ LITE SOM MÖJLIG: Vi vill inte att tävlande ska sätta i halsen men ju mindre chilepepparn tuggas desto mindre capsaicin kommer i kontakt med din mun – och ju mindre bränns det i munnen. Ett perfekt sätt om du inte kan anamma tips nummer 6 ovan, precis som 99,9% av oss!
 
8. GNÄLL INTE PÅ STORLEKEN: Samma sorts chilepeppar återfinns alltid i varierande storlekar. Det är svårt för oss att se till att varje chilepeppar har samma storlek och vikt. Det har aldrig hänt att en vinnande person klagat på fruktstorleken och om du känner att du inte kommer att vinna för att du fått lite större chilefrukter än alla andra så kommer du troligen inte att vinna på grund av din inställning!
 
9. FUSKA INTE: Tyvärr händer det men vi fångar alltid de stygga pojkarna och tjejerna som försöker ge sig själva en fördel. Det finns två vanliga former av fusk som vi stöter på. Den första är de som äter några chilefrukter eller hot sauce kort före tävlingen för att acklimatisera sin mun. Den andra är de som försöker spotta ut lite chilefrukter under tävlingen i hopp om att vi inte noterar det. Om vi ​​stöter på fusk så diskvalificerar vi den/de tävlande.
 
10. UTOM RÄCKHÅLL, UTOM SYNHÅLL: Vi tillhandahåller kall mjölk till de tävlande men om de dricker under tävlingen så kommer de att diskvalificeras. Mjölken finns helt enkelt där för de deltagare som vill avsluta tävlingen och lindra den brännande känslan. Om du inte vill bli frestad av den kalla mjölken så bör du inte tänka på den förrän tävlingen är över.

Deltagare anmäler sig här: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., @GrillstockSverige på FB och #grillstocksverige på Insta​gram. Det går också bra att anmäla sig på plats den 25-26 maj.

När: Den 27 maj kl. 14:00

Var: Galärparken på Djurgården i Stockholm. Mer info om hela eventet här

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.