Vi är en ideell förening som vill främja användandet av chilepeppar i all slags mat. Vi arbetar också generellt mot tam och mesig mat och bidrar med tips och råd angående odling av chilepeppar. Vi föreläser också om chilepeppar för trädgårdssällskap, föreningar och företag.

Som medlem får du tillträde till föreningens hemsida, massor av recept med chilepeppar, forum, odlingsskola månadsbrev, mat- och vintips med mera.

Välkommen att bli medlem!

Jalapeño är den vanligaste chilepepparn i Mexiko. Den är 5 - 7,5 cm lång, trubbig och köttig med rätt så många frön. Kan skördas tidigt. Används både som grön och som röd. Jalapeño passar också i all slags matlagning, bröd, bakverk och desserter. Namnet kommer av den mexikanska staden Xalpa (Jalapa).

Som torkad och rökt kallas jalapeño för chipotle. Styrkan kan variera från het till mycket het allt beroende på säsong, jordmån och mognadsgrad. Det finns dessutom mer än ett dussin varianter av jalapeño: Jalapa, Jalapeno M, Jaloro, Jarocho, Jumbo Jal, San Andres, Tam Mild Jalapeno-1 med flera.

Exempel på tidiga sorter är Early Jalapeño och Ole. Milda sorter är t.ex. TAM-Jalapeño och NuMex Primavera. Några få sorter blir betydligt starkare än 5000 scoville grader.

Artnamn latin: Capsicum annuum
Scovillestyrka: 2 000 - 5 000

<- Tillbaka

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.