Ají Amarillo            
30000 - 50000                   
Capsicum Baccatum

Namnet betyder gul chilepeppar. En av de vanligaste chilesorterna i Peru och ett DNA för peruansk gastronomi. Frukten kallas ibland för ají escabeche, ají fresco eller ají verde. Ají amarillo har funnits i Peru sedan inkatiden och finns också avbildad på keramik och dylikt. Det är en stor – nästan trädliknande – planta som kräver stor jordmängd för att komma till sin rätt. Plantan producerar mycket (hängande) frukt och kan bli upp emot 2 meter redan första året.

Fruktformen har smala axlar och liknar ett långt finger med spets, färgen är skinande orange. Ají amarillo har en mycket aromatisk och fruktig smak med lagom styrka, som dock varierar kraftigt. Frukten används traditionellt urkärnad och skivad, hackad eller strimlad och som smaksättning eller garnityr. Ají de gallina (hönsgryta med ris) är en av de klassiska maträtterna i Peru. Ají amarillo är också gott i fisk– och skaldjursrätter, ceviche, vinägretter och mojo. Puré av frukten är också vanligt och ger en mycket fin färg och distinkt fruktig smak med balanserad styrka. Styrkenivån i omogna frukter är medium och omväxlande het i mogna frukter.

Ají amarillo går utmärkt att torka och byter då namn till Ají mirasol. C. baccatum-arten trivs i stor kruka på en varm och solig plats och kräver lång och jämn odlingssäsong.

Beställ fröer här 

aji-amarillo.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.