Santa Fe Grande/Güero
2500 - 5000
Capsicum Annuum

Även känd som Chile Güero och Húngaro. Santa Fe Grande är en mycket förnämlig och användbar chile. Att den dessutom är vacker att se på gör inte det hela sämre. Plantan har ett buskigt och kompakt växtsätt med flera stammar, den blir cirka 80 cm hög. Bladen är ovala och släta med mediumgrön färg, de kan mäta 12 cm lång och 7 cm bred. Blomman är vit och utan fläckar. Frukterna växer omväxlande upprätt och hängande (beroende på storlek), 9-12 cm långa och drygt 1 cm bred. Santa Fe Grande är först gröna för att sedan övergå till gult och orange innan de som mogna blir helt röda. Formen är konisk men avsmalnande och med markerad spets. Sorten är medeltidig, 70 dagar eller mer, och utbytet är 25 eller fler frukter per planta. Styrkan är ungefär som hos en vanlig jalapeño. Scovillegrader är inte bekräftade.

Santa Fe Grande har ett bra matlagningsvärde. Traditionella användningsområden är salsa och vinägerinläggning. Frukterna kan samtidigt användas till det mesta, till exempel fyllas eller ingå i sallader eller som stekt grönsak till kött, fisk och fågel. Tar man bort mellanväggarna blir Santa Fe Grande som en paprika i styrka. Den går bra att odla i kruka men då blir skörden betydligt mindre.

Det var år 1966 som Dr Paul Smith vid University of California-Davis korsade sorten Floral Gem med sorten Fresno, en sort av New Mexican chile-typ, för att sedan korsa denna hybrid med sorten Hungarian Yellow Wax Hot för att producera sorten Caloro, vilken snart förfinades till att bli sorten Santa Fe Grande.

Beställ fröer här

santa-fe-grande-.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.