Pimiento Morrón
0
Capsicum Annuum

Morrón (även Aji morrón, pimiento, chile morrón, pimiento morrón eller pimentón) är det gemensamma namnet i Spanien för paprikaliknande frukter av arten C. annuum var. annuum1, speciellt C. frutescens var. grossum som har gemensamt frånvaro av styrka, vilket är karakteristiskt för arten.

Morrón är även känd som pimiento Choricero, de Bonete (motorhuv) eller de Hocico de Buey (tjurmule), är en klotformig mild chilepeppar och anses vara samt konsumeras som en grönsak. Släktet Capsicum omfattar en mängd olika chilefrukter av paprikatyp, och vanliga namn är ofta tvetydiga. Morrón heter exempelvis chile dulce i Costa Rica.

Morrón mognar från grönt till gult, orange och/eller slutligen i de flesta fall röd. När paprikorna har mognat ökar de i sötma, C-vitamin och betakaroten. Det finns också en vit sort liksom andra ovanligare lila, blå eller brun. Morrones har en mild smak och köttig kropp, frukten är i allmänhet stor och har en karakteristisk form mellan kvadratiska och rektangulära till skillnad från andra paprikatyper med kapsel-liknande form. Morrón har stor ekonomisk betydelse eftersom den är förstahandsvalet som aromämne inom konservindustrin.

Plantan behöver en genomsnittlig omgivande temperatur på 20° C, utan alltför mycket störningar och med en luftfuktighet som inte är för hög. Det krävs mycket ljus, speciellt under den första perioden av tillväxt efter groning. Jordmånen ska vara lucker och mullrik. Morrón och liknande plantor mår bäst i växthus, där hanteringen av de yttre villkoren är mer kontrollerbar.

Morrón läggs ofta till i många rätter, rostade och sedan marinerad med olivolja och vitlök. Fruktköttet är också perfekt för ajvar. I övrigt torkas och mals frukterna till paprikapulver, som benämns paprika eller pimentón. 

Beställ frön här

pimiento_morron.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.