Serrano
10000 - 23000
Capsicum Annuum

Serrano är spanska och betyder från bergen. Ursprunget är bergsområderna norr om Puebla och Hidalgo i Mexiko. Det är en mycket vanlig och populär chilepeppar och lätt att hitta inlagd i vinäger. Serrano är den näst mest producerade chilesorten i Mexiko men den odlas även kommersiellt i USA.

En liten del av produktionen konserveras, resterande konsumeras färsk. Frukterna säljs vanligtvis gröna och omogna och används traditionellt i salsa, mole verde och pipiánsåser. Pico de Gallo och guacamole är två typiska anrättningar som smaksätts traditionellt med Serrano. Mogen röd och soltorkad Serrano byter namn till Chile Seco, men när den röks och torkas säljs den under namnet Morita.

Plantan kan nå en höjd på mellan 50 cm till 1,5 meter. Varje planta kan få upp till femtio pepparfrukter vid mycket gynnsamma förhållanden. Frukterna är 3-6 cm långa och 1-2 cm breda samt cylindriska, avlånga och med trubbig spets.

Populära sortvarianter är Altamira, Panuco, och Tampiqueño. Sorten Hidalgo har blivit väldigt populär i USA. I de Mexikanska  delstaterna Veracrus, Sinaloa, Nayarit och Tamaulipas produceras cirka 180000 ton Serrano chile per år. 

Beställ fröer här 

Serrano roda.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.