Galapagospeppar
30000 - 50000
Vild Art

Capsicum galapagoense är en endemsik (inhemsk sort) från Galapagosöarna, och som upptäcktes på 1950-talet. Denna mycket sällsynta vilda chilepeppar växer bara naturligt på Isabella Island och Santa Cruz Island som ingår i ögruppen Galapagos. Ögruppens isolering har gjort att växt och djurarter kunnat utvecklas i egna unika varianter i jämförelse med världen i övrigt. C. galapagoense är troligtvis en av de mest ursprungliga chilesorterna som i Galapagos avskildhet lyckats anpassa sig och överleva i det speciella klimat och miljö finns på öarna.

Plantorna kan bli 90-100 cm höga med håriga blad och stammar som unikt nog avger en parfymliknande doft vid beröring.
Det har spekulerats om doften är ett sätt för växten att locka till sig pollinerande insekter. Frukterna har som omogna en mörkgrön, nästan svart färg, blir klarröd vid full mognad. Plantan ger många runda och mycket små (3 mm i diameter) samt infernaliskt heta frukter. Hela plantan är luden, och bär mycket små vita blommor. Scovillegrader är ej bekräftade.

C. galapagoense är en svårodlad chilepeppar och där risken att misslyckas är ganska stor. Arten är mycket känslig för värmeväxlingar och för låga samt höga temperaturer. Ljus, luftfuktighet, näring och vattning är andra faktorer där man måste prova sig fram för att hitta rätt förutsättningar för denna specialla chilepeppar. Fröerna kan ta ett par månader på sig innan de gror och det kan vara lämpligt med blötläggning i kaliumnitrat eller kamomillte för att döda bakterier och underlätta groddning. Arten växer och utvecklas långsamt överlag och det kan ta ett drygt år innan några blommor kommer. Även de vita blommorna är svårpollinerade och det vill till att växten trivs för att man ska kunna skörda de små runda, starka chilefrukterna med sin speciella doft.

capsicum_galapagoense.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.