African/Malawi Bird's Eye
100000 - 150000
Capsicum Frutescens

African Bird's Eye är även känd som Malawi Bird's Eye, African Devil Chile, Africano, Piri-Piri och Pili-Pili (Swahili) samt Ndul (i Kamba). Eftersom många sorter har benämningen Bird i sina namn är det mycket svårt att skilja dem åt. De flesta Bird-typer är vilda sortvarianter från fyra arter: annuum, baccatum, chinense och frutescens. African Bird's Eye är både en vild och domesticerad sort. De mest kända Bird's Eye eller Bird Pepper är Piri-Piri, mexikansk Chiltepín (Tepín), Texan Chilipiquin (Pequin) och Rawit. Typen finns i hela Sydostasien och Afrika, och i olika varianter och med lokala namn. 

Plantan varierar i höjd, b
eroende på växtförhållanden, från cirka 45 cm till 120 cm. Den är oftast mycket buskig. Bladen varierar i längd från 4 cm till 7-8 cm och i bredd från 1 cm till 2,5 cm. Frukterna är vanligtvis mellan 1 cm och 2,5 cm långa samt avsmalnande och trubbiga. Den omogna fruktfärgen är grön, mogen frukt är klarröd. Styrkan varierar beroende på sortvariant, odlingsområde och miljöförhållanden. Bird's Eye från Ugandas anses vara den starkaste chilepeppar som inte är av arten C. chinense. Den mäter upp till 175000 scovillegrader.

African Bird's Eye har vuxit vilt i Afrika i århundraden, men har varit under kommersiell odling i många år i Uganda , Malawi och Zimbabwe. Andra länder där den odlas inkluderar Papua Nya Guinea, Kina, Mexiko, Chile och Indien. Kommersiell African Bird's Eye producerar ibland frukt i upp till tre år innan man skiftar till nya plantor. Det är mycket arbetskrävande att kommersiellt odla African Bird's Eye, frukterna kräver handplockning. Frukterna plockas när de är ljust röda och 2 cm eller mindre cm långa. En enda planta ger omkring 300 gram färsk chilefrukt.

På grund av den höga styrkenivån bearbetas de flesta African Bird's Eye till
oleoresin (chilepepparextrakt), för användning i livsmedels- och läkemedelsindustrin. Malet pulver säljs ofta som cayennepeppar. Var försiktig med African Bird's Eye i maten. Frukterna ska finfördelas och passar i marinader, såser, vinägrett och dressing. Som hos många andra asiatiska chilesorter är hettan snabb och intensiv men relativt snabbt övergående i jämförelse med frukter av C. chinense. Alla Bird-typer går utmärkt att torka eller att frysa in hela.

Beställ fröer här

African birds eye.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.