Fatalii
250000
Capsicum Chinense

Fatalii tillhör typen Habanero och är mycket stark. Lägg till en intensiv och fruktig smak, och du har ett intressant alternativ till andra habaneroliknande sorter. På grund av den höga halten dehydrocapsaicin capsaicinoid erbjuder C. chinense vanligtvis en något fördröjd värmekänsla, och som smyger sig på dig. Fatalii levererar dock en omedelbar brännande känsla.

Fatalii har sitt ursprung i Centralafrika, där den tros utvecklats från chilefrukter som återvändande slavarna hade med sig från den amerikanska kontinenten. Plantan blir 50 till drygt 60 cm hög, avståndet till nästa planta bör vara ungefär detsamma.
Fatalii älskar sol och trivs utmärkt som krukväxt i ett soligt fönster eller i växthus. Välj den soligaste platsen i eller runt huset och ta in plantan inomhus i god tid innan den första höstfrosten. Vattna plantan måttligt – lite stress gör frukterna ännu hetare.

Fataliifrukterna blir 6 till 9 cm långa och ungefär 2 till 3 cm breda. Frukterna mognar från ljusgrönt till ljust gul (det finns även röda Fataliis, men den gula är äkta vara). De ganska tunna fruktväggarna gör att Fatalii kan torkas i ett torrt och varmt utrymme. Dela gärna frukterna på längden, då torkar de snabbare. Använd annars en svamptork.
Torkade frukter kan malas till ett vackert och välsmakande pulver (förvaras svalt, torrt och mörkt). Färska frukter kan också frysas med vetskapen om att de blir mjuka och blöta vid upptining.

Fatalii.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.