Pequin
50000 - 100000
Capsicum Annuum

Pequin är också känd som Bird pepper och Chile mosquito. De flesta sorter är inte namngivna, det gäller både de vilda och de domesticerade. Generellt sett kallas de vilda sfäriska sorterna (Tepín) för Chiltepíns och de domesticerade avlånga sorterna (Pequin) för Piquín eller Pequin, förutom i Texas där de vilda sorterna kallas Chilipiquíns.

Pequin klassificeras inom variationen glabriusculum av arten Capsicum annuum. Pequin har ett kompakt växtsätt och bli vanligen 0,3-0,6 meter hög. Plantan har ljust gröna, ovala blad och små frukter som sällan blir mer än 2 cm långa. Liksom de flesta chilefrukter blir de först gröna, mognadsfärgen är lysande röd. Pequin är mycket stark, ofta 13-40 gånger hetare än jalapeños. I Mexiko, kallas styrkan i Chiltepín för arrebatado (snabb eller våldsam), vilket innebär att även om styrkan är stor, minskar den snabbt.

Pequinplantan varierar dock kraftigt, de vanligaste har ett mellanliggande antal stjälkar och en upprätt vana. I naturen kan Pequin växa 180 cm hög eller mer, och i växthus har de vuxit 4 meter höga under en säsong. Vissa sorter har en mer liggande växtvana, de sprider sig över marken som en marktäckare. Bladen är mellangröna och lansettlika eller ovala, och mäter cirka 9 cm på längden och 3-4 cm på bredden. Blombladen är vita med några fläckar. Frukterna är runda eller avlånga, de växer upprätt och mäter mellan 1 och 2 cm på längden och bredden. Domesticerade sortvarianter har oftast avlånga och spetsiga frukter, och som oftast växer upprätt men ibland även hängande. De kan ibland mäta upp till 5 cm längden.

Pequin gör sig bra i hemmets trädgård och är särskilt lämpad för att odlas i kruka. Växtperioden är minst 90 dagar, och plantan kan producera mellan 50 och 100 frukter, beroende på dess storlek och växtperiod. Frukterna  används vanligen till picklesinläggning, salsor och såser, soppor och vinäger. Pequin, Tepín, Chiltepín ... är fortfarande den bästa kryddan för soppa, chili con carne, kokta ärtor, linser, bönor och liknande ... De gröna frukterna hackas och använda i salsas och escabeche-marinering.

Pequin.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.