Elephant Pepper
1000 - 5000
Capsicum Annuum

En sällsynt och märklig gammal kultursort från Makedonien där den är känd som Vezena Piperka. Vezena Piperka betyder ungefär "Broderad Peppar" och syftar på det mycket dekorativa mönstret på chilefruktens yta och som påminner om elefanthud. Det är en vacker och rolig chilesort som väcker förundran hos dem som ser den för första gången. Plantan blir 80-100 cm hög och producerar 15-25 cm långa frukter som ibland skruvar sig. Fruktens färg går från grön till djupröd vid mognad. Smaken är både söt och stark, fruktens styrka sitter längst upp vid fröfästet och den kan ibland bli ganska intensiv. Scovillegraderna är inte bekräftade. Chilefruktens konsistens är relativt torr och hård men den mjuknar vid tillagning så att alla aromer och den söta smaken förstärks. Trots sin storlek går den utmärkt att torka eftersom fruktskalet är ganska torrt som fullmoget.

Fenomenet med sprickbildning i skalet är känt som "jalapeño corking", "corkiness" eller bara "corking." Sprickbildning beror normalt på stark variation (hög till låg) av luftfuktighet kring plantan. Skalet spricker då men har samtidigt förmågan att reparera sig självt. Ett vanligt scenario är plötsliga regn eller andra överflöd av vatten i kombination med mycket sol. Det gör att chilefrukterna går in i en tillväxtspurt, vilket resulterar i sprickbildning. Ju lägre tid som frukten utsätts för tvära omkast av luftfuktighet desto mer sprickbildning. Det blir till slut ett oregelbundet mönster med korkliknande utseende. Även en del andra chile-sorter, framför allt jalapeño, får "corking" eller sprickbildning i takt med att de mognar. Vid omfattande sprickbildning bör frukten rostas och skalas men i övrigt påverkas inte kvaliteten utan det är snarare ett tecken på att frukten är mogen och klar för att plockas. Elephant pepper är utmärkt för stark ajvar och liknande såstillbehör. Beställ frön här

Elephant pepper.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.