Elephant Pepper/Vezena Piperka
1000 - 5000
Capsicum Annuum

En sällsynt och märklig gammal kultursort från Nordmakedonien där sorten är känd som Vezena Piperka, vilket betyder ungefär "Broderad Peppar" och syftar på det mycket dekorativa mönstret på chilefruktens yta och som påminner om elefanthud. Av den anledningen är sorten också känd som Elephant Pepper eller Elephant Skin Chili beroende på var i Östeuropa den kommer ifrån. Det är en vacker och rolig chilesort som väcker förundran hos dem som ser den för första gången. Plantan blir 80-100 cm hög och producerar 15-25 cm långa frukter som ibland skruvar sig. Fruktens färg går från grön till djupröd vid mognad. Smaken är både söt och stark, fruktens styrka sitter längst upp vid fröfästet och den kan ibland bli ganska intensiv. Scovillegraderna är inte bekräftade. Chilefruktens konsistens är relativt fast och saftig men den mjuknar vid tillagning så att alla aromer och den söta smaken förstärks. Tänk bara på att rosta/grilla frukterna och att ta bort det tunna men hårda skalet. Trots fruktstorleken är den också utmärkt att torka och mala till pulver.

Fenomenet med sprickbildning i skalet är känt som "jalapeño corking", "corkiness" eller bara "corking." Sprickbildning beror normalt på stark variation (hög till låg) av luftfuktighet kring plantan. Skalet spricker då men har samtidigt förmågan att reparera sig självt. Ett vanligt scenario är plötsliga regn eller andra överflöd av vatten i kombination med mycket sol. Det gör att chilefrukterna går in i en tillväxtspurt, vilket resulterar i sprickbildning. Ju lägre tid som frukten utsätts för tvära omkast av luftfuktighet desto mer sprickbildning. Det blir till slut ett oregelbundet mönster med korkliknande, eller elefanthuds liknande, utseende. Även en del andra chile-sorter, framför allt jalapeño, får "corking" eller sprickbildning i takt med att de mognar. "Corking" påverkas alltså inte kvalitén utan det är snarare ett tecken på att frukten är mogen och klar för att plockas. I det här fallet är dock sprickbildningen medfödd hos frukterna. Elephant pepper är utmärkt för stark ajvar och liknande såstillbehör.

Beställ frön här

Elephant pepper.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.