Fish Pepper
5000 - 30000
Capsicum Annuum

Även känd som krabbpeppar. Fish Pepper är en gammal kulturväxt från Maryland i USA. Sorten kom till i början av 1800-talet genom en mutation från en Fresno-Chilipeppar. Fröerna togs tillvara och chilepepparn blev mycket populär bland USA:s svarta slavar som använde den i kryddstarka fisk och skaldjursrätter.

Plantorna är variegerade (två- eller flerfärgare blad där vissa partier saknar klorofyll). Det yttrar sig i att varje blad har ett unikt mönster med vita och gröna färger. Chilefrukten genomgår en förvandling med många randiga färgvariationer under sin väg mot mognad då den blir djupröd. Plantan ger stora skördar frukter med behaglig hetta som passar perfekt till fiskrätter, därav namnet. Växtcykeln är cirka 70-80 dagar efter första omplanteringen.

Fish Pepper blir 5-10 cm långa med en knubbig form, smaken är saftig och aromatisk med en behaglig hetta. Fish Pepper kan ätas under alla sina mognadsstadier. På osttkusten i USA är den grönbleka omogna chilefrukten populär att använda i gräddsåser för att ge het smak. Använd i övrigt till salsa, fisk- och skaldjursrätter.

Fish Pepper trivs bra i kruka och kan odlas i ett soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren. Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning. Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel. Beskäres eventuellt på hösten och övervintras inomhus i ljust läge. Scovillegrader är inte bekräftade.

Beställ fröer här

Fish_Pepper_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.