Ají Panca                                          
1000 - 1500
Capsicum Chinense

Ají Panca är den näst mest vanliga chilesorten i Peru efter Ají Amarillo. Den odlas i huvudsak i kustnära områden. Sorten är också känd som Ají Rojo, Ají Brown och Ají Colorado.

Plantan har en snabb tillväxt och kan växa upp till en meter per säsong. De stora frukterna mäter 10 till 15 cm på längden och 2 till 4 cm på bredden. Frukterna mognar långsamt (upp till 90 dagar) och från en grön till djup chokladbrun färg. Ají Panca är enkel att torka. Smaken i det mediumtjocka fruktköttet är bäraktig och med rökiga övertoner. Använd fruktköttet finhackat i salsas och sallader. Prova också att koka fruktköttet mjukt och gör en puré för smaksättning i marinader, såser, salsas och grytor. Torkade frukter kan malas till ett mycket smakrikt pulver.

Observera att det finns en pågående diskussion för vilken artgrupp denna sort tillhör. I många fall hävdas det att sorten är en Capsicum Baccatum, men växtsätt, blommor och fruktsättning tyder på C. chinense

Aji Panca farsk.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.