Christmas / Jamaican Bell
100 - 14 000
Capsicum Baccatum

De vackra frukterna kallas även för Bell Ají, Peri Peri, Orchid, Bishop's Crown, Bishop's Hat, Joker's Hat, Jamaican Bell, Monk's Hat och Chapeau de Frade (munkhatt). Kärt barn har många namn. Ursprunget lär vara Brasilien, den mycket ovanliga chilefrukten tros ha överförts från Sydamerika till Europa av portugiserna på 1800-talet. I Brasilien är den känt som "Ubatuba Cambuc" efter de två städer där den upptäckts. På Nordiska Trädgård-mässan 2004 fick SCF ett exemplar från Ungern. Den ungerska varianten kallas Tulpanpaprika. Christmas Bell har en lätt citrusaktig och fruktig smak med mild styrka och ett ganska köttigt fruktkött. Styrkan återfinns i huvudkroppen medan vingarna är söta och milda.

En mycket vacker ornamental sort som kan användas färsk eller torkad i mat. C. baccatum-arten trivs i svalare klimat men kräver samtidigt längre odlingssäsong. Tänk också på att fröna ibland gror långsamt, upp till två månader.

Blommorna är vita, små och erekta med gula märken. Frukterna är hängande men lång stjälk. Formen är sfärisk med karaktäristiskt markerade lober, 2-3 x 2,5-4 cm. Formen varierar också som platt bevingad, skrynklig och nästan som ett flygande tefat med bred skida. Frukterna mognar från grönt till rött efter 90-100 dagar. En planta kan ge 30 till 50 frukter.

Plantan är i övrigt yvig och buskliknande med slät stam och relativt små blad. Den kan lätt bli 90 - 120 cm hög och ibland manshög vid lyckad övervintring. Spaljering rekommenderas.

christmas_bell.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.