Datil
100000 - 300000
Capsicum Chinense

Datil eller Datil Pepper är en riktigt het chilepeppar och ett bra alternativ till klassisk Habanero. Den har Habaneros styrka men samtidigt en sötare och fruktigare smak. Precis som hos Habanero kan styrkan variera från 100.000 till 300.000 på Scovilleskalan. Mogna frukter blir cirka 8 långa med gul-orange färg.

Datil odlas i hela USA och även på andra håll, men de flesta har sitt ursprung i St Augustine, Florida. Det finns många myter som försöker förklara uppkomsten av Datil: en del tyder på att frukterna fördes till St Augustine av arbetstagare från Menorca i slutet av 1700-talet, andra ståndpunkter menar att de fördes från Kuba omkring 1880 av en gelétillverkare som heter S. B. Valls. Det förekommer även en "Legend of 17th Century" om den njutningsfyllde upptäcktsresande Fernando Del Viejo. Enligt myten hade Fernando Del Viejo ett uppdrag av drottning Isabella av Spanien att resa med conquistadorerna och att hjälpa den nya världen att odla Datil Peppers. Det påstås också att Datil stärkte den spanska statskassan på grund av frukternas sällsynthet och gyllene nyans. Det förekommer också kontroverser huruvida det verkliga ursprunget var resultaten av slavhandeln i St Augustine. Datil är nästan identisk med den västafrikanska chilepepparn Fatalii vars namn syftar på att smaken är "dödlig". Det finns många kommersiella tillverkare av Datil peppar-sås och andra livsmedel i St Augustine, som också håller den årliga Datil Pepper Festival. Datil är noterat hos Slow Food USA Ark of Taste.

Växtsättet är det samma som hos andra sorter inom C. chinense. Tänk på att plantan trivs i soligt fönster, uterum, växthus eller utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren. Beskärning kan ske på hösten för att hjälpa plantan att producera frukt. Plantan kan ibland ta god tid på sig att producera frukt och i vissa fall kan du få vänta till efter övervintring innan det är dags för de första frukterna. Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning. Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller använd en liten pensel.

Beställ frön här

Datil.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.