Kanthari Chile
50000 - 100000
Capsicum Frutescens

Kanthari Chile har sitt ursprung i Kerala i Indien och där den också odlas kommersiellt tillsammans med vissa delar av Tamil Nadu, Meghalaya och några andra asiatiska länder. Det är en fantastisk fin planta med buskig form likt Tabasco och Bird’s Eye Chile. Plantan blir omkring en meter hög i stor kruka och nära 2 meter på friland. Alla typer av Bird’s Eye får blommor som vänder sig nedåt och chilefrukter som pekar uppåt – mot himlen. Kanthariplantan är fylld med små spetsiga vita till elfenbensfärgade frukter, cirka 2,5 cm långa och 6 mm breda. Frukterna kallas och liknar också Thai Chile, Jeeraka Paranki och Bird’s Eye men blir vita för en tag innan de mognar till orange eller rött, beroende på sortvariant. Det vita inslaget gör också att Kanthari allmänt kallas för indisk vit. Kanthari Mulaku eller Mulagu samt mus- eller råttskits chile är ytterligare några benämningar. De flesta Kanthari som säljs på marknader i Kerala är hybrider. Frukterna kommer att bli större i storlek och vara mildare i smaken. Det beror på att Kanthari är en arbetsintensiv chile att skörda och att det är lättare att skörda ju större frukterna är. Men oavsett så är Kanthari en chile som får dina ögon att tåras när du äter frukten. 

Kanthari används vanligen i Kerala och andra delar av Indien där den ingår i curryrätter och andra maträtter som Kanthari Mulaku chammanthi – kokt tapioka med Kanthari Mulaku chammanthi. Det är nästan en dödligt stark kombination som görs av färsk Kanthari, små lökar eller vitlök, salt, kokosolja och en nypa tamarind. allt finhackas och kokas ihop till en sås. Kokosolja kommer att minska den heta effekten av Kanthari och du kan servera med kokt tapioka, ris etcetera. Både gröna och mogna röda frukter kan användas i matlagning eller ätas råa till andra maträtter. I Kerala äter den kristna gemenskapen (speciellt bönder) dem mestadels med kassava eller i form av thenga chammanthi (kokoschutney). Kenthari har en mycket distinkt doft och ger stor smak till maten. Speciellt i mejeriprodukter som filmjölk, crème fraîche och yoghurt. Kanthari är en mycket matvänlig sort som ger stark och god smak till allt du vill, inte minst all typ av asiatisk matlagning. Kanthari är också enkel att torka och mala.

Kanthari-Indisk.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.