Ají Charapita
40000
Capsicum Chinense

Ají Charapita har sitt ursprung i den norra peruanska djungeln/amazonasregionen (i närheten av staden Iquitos) och är även känd som Charapilla, Ají Charapa, Yellow Fire, Cumani, Tettinas de Monk, Yellow Jellybean och Pelotitas amarillas de fuego" eller "små gula eldbollar!". Det finns även en Brasiliansk variant som kallas Pimento de Cherio. Ají Charapita anges generellt tillhöra artgruppen C. chinense medan vissa menar att den ingår i C. baccatum eller C. frutescens. SCF har valt benämningen C. chinense tills vi får mer information. Plantan är en vild buskig växt som producerar hundratals heta, små (0,75 cm) och runda till sfäriska frukter som liknar sorten Tepín eller Chiltepin. Ají Charapita blir omkring en meter hög med uppåtväxande frukter som mognar från ljusgrönt till gult eller rött. Ají Charapita har ett distinkt fruktigt citrusarom och lika stor styrka som cayennepeppar.

Ají Charapita säljs till mycket högt pris till Limas bästa kockar. Den anses vara en av världens dyraste chilepeppar. På grund av sin sällsynthet och höga pris, är den också känd som "Alla chilefrukters moder" och svårt att finna som färsk frukt utanför Peru. Charapita är särskilt viktig i regionerna Loreto och San Martín. Frukterna picklas i vinäger och serveras som tillbehör till klassisker som frukosträtten Tacacho och Jaunes, ris och kyckling som ångas i bananblad respektive Patacones, friterad matbanan. Använd färska frukter i ceviche, salsa och såser för en unik tropisk smak. Frukterna är också lätta att torka och mala till pulver eller chileflakes. Ají Charapita passar även till inläggning/pickling eller infrysning. Räkna med lång groningstid. Scovillegrader är inte bekräftade.

Beställ frön här

 

Aj-Charapita.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.