Cacho de Cabra (torkad)
5000
Capsicum Annuum

Cacho de Cabra, även Ají Cacho de Cabra eller Cacho de Venado eller Goat Horn chile är en vanlig chilefrukt i Peru och Chile. Namnet kommer från dess speciella form, som liknar get- eller hjorthorn. I Chile används den ofta av Mapuche-samhällen i La Araucania. Torkad och rökt Cacho de Cabra ingår bland annat i den välkända chilenska kryddblandningen merkén, och som används som både bordskrydda och ingrediens i stort sett all chilensk mat. Efter soltorkning placeras Cacho de Cabra i en rök, vanligtvis med lokalt eukalyptusträ, i ungefär en vecka. Cacho de Cabra kan användas mald i en mängd olika rätter: grillat kött och fågel, marinader, chili con carne, soppor och wokstekt rätter. Det kan också blötläggas och användas för aromatisk chilepasta, bröd, såser eller dips av alla typer, till exempel ají chileno.
I Peru finns den nästan uteslutande i provinsen Lambayeque, den norra kusten i Peru. Här är odlingen av Ají Cacho de Cabra koncentrerad till de bördiga dalarna i provinserna Chiclayo och Lambayeque, där den ofta odlas i kombination med andra sorter av Capsicum-släktet, såsom Cerezo och Limo norteño. I peruanska lokala kök används den färsk tillsammans med Ajì Cerezo i såser eller för att krydda traditionella lokala rätter som causa lambayecana (potatismos, saltad fisk, lök, vinäger och ají, tillsammans med yuca, matbanan, camote (sötpotatis) eller majs) och arroz con pato (ris kokt med chicha de jora (majsöl), koriander, anka och ají).

Cacho de Cabra gillar sol och värme, lite bevattning och lera eller sandiga jordar. Plantan blir medelstor och producerar tunnväggiga frukter som passar bra att torka och göra pulver av. Frukten har en smal och spetsig form, ibland vrider fruktkroppen sig och skapar en spiral; färgen mognar från grönt till djupt rött. Dess smak är ganska stark och aromatisk. Scovillegrader är inte bekräftade.

Beställ fröer här

 

Cacho_de_cabra_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.