Tap de Cortí
0
Capsicum Annuum

Tap de Cortí är en mild chilesort som i stort sett bara odlas och skördas på Mallorca, där den ger ljup färg, rik arom och smak till typiska Mallorca-rätter och korven sobrasada som också är typisk för turistön. Tap de Cortí har odlats sedan slutet av 1800-talet på Mallorca, men odlas numera i de flesta av öns byar: bland annat Pòrtol, Santa María del Camí och Sant Joan, Llucmajor, Campos, Muro, Felanitx och Manacor. Husfasaderna i dessa byar var tidigare täckta av hundratals kransar eller flätor -  "enfilalls" - av chilepeppar som torkades i solen. Det malda pulvret av Tap de Cortí används i traditionella baleariska recept, huvudsakligen i grytor, men även i Mallorca-kokta (Bullit), Arroz Brut, Mallorqinsk soppa (Sopas Mallorquinas), Tumbet, Sniglar, Frito Mallorquin etcetera.

Plantan är relativt lågväxande med en huvudstam och förgreningar som ha en upprätt tillväxt. De vita blommorna växer ut erekta i förgreningarna. Frukten är kort och konisk (mellan fyra och sju centimeter), samt med triangulär form (tre lober) och markerad spets. Frukterna mognar från grönt via gulorange till rött och kännetecknas av att de växer pekande mot himlen. Gröna frukter är perfekta för vinägerinläggning. Den mogna söta färska frukten väger mellan 17-20 gram och skördas vanligtvis i tre omgångar under säsongen. Efter skörd tvättas och torkas samt avstjälkas frukterna för att sedan malas till ett extra rött paprikapulver – pimentón dulce de Mallorca.

År 2016 tilldelades Tap de Cortí pimentón dulce de Mallorca två prisstjärnor "Superior Taste Award" av International Taste & Quality Institute i Bryssel. Institutet belönar mat och dryck som står ut för sin utmärkta smak och kvalitet. 

Beställ frön här

 

Tap_de_Cort.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.