Dragon's Breath
2480000
Capsicum Chinense

Den charmiga bakgrunden till skapandet av detta kryddheta monster var inte att sätta ett styrkerekord. Mike Smith, fruktodlare och en konkurrenskraftig showgardener från Denbighshire i Wales, var ute efter att skapa en estetiskt tilltalande chileplanta för att kvalificera sig till Storbritanniens berömda Chelsea Flower Show. Dragon's Breath skapades också ur ett försök av ny växtnäring utvecklad av Nottingham Trent University och som syftar till att öka plantans kvalitet och resistens. Mike Smith säger att den avsedda användningen faktiskt kommer att vara medicinsk.

"Det var en komplett olycka men "I’m chuffed to bits" - det är en snyggt planta," sa Smith till Brittisk press. Chilepepparn var dock odlad i samarbete med forskare från Nottingham Trent University, som är intresserade av den medicinsk användning av chilepeppar som narkos. Det var de som verifierade att Dragon's Breath hade den högsta noteringen som någonsin setts på Scoville-styrkeskalan, 2,48 miljoner. Det är dock en toppnotering och inte ett medeltal som vanligtvis krävs för ett statistiskt underlag. Scovilleskalan mäter styrkeintensiteten i enheter. De 2,48 miljoner Scovillegraderna innebär att en droppe från denna chilepeppar kan detekteras i 2,48 miljoner droppar vatten, vilket gör den till i princip ett hett vapen. Som jämförelse har pepparspray, som används av US Army, 2 miljoner.

Dragon's Breath har ett typsikt växtsätt för C. chinese-sorterna och kan bli ganska stor och yvig beroende på jordmängden. Frukterna mognar traditionellt från grönt till glänsande rött. Formen är något oregelbunden med många lober, en intryckt nedre del och karaktäristiskt knottrig yta. Fruktens arom och smak är lika intensiv som hos andra superstarka sorter. För att inte tala om styrkan. I övrigt är plantan förhållandevis lätt att övervintra. 
Guinness World Records har inte verifierat Dragon's Breath som ny världsmästare i styrkeklassen. Källor uppger att rekordet inte kan tillskrivas Smith på grund av att chilefrukten Dragon's Breath var utvecklad av odlaren Chilli Bob i Nottinghamshire, därav kopplingen till Nottingham Trent University.

Beställ fröer här

Dragons_Breath.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.