Pepper X
2690000-3180000
Capsicum Chinense

Pepper X är en sort som växtförädlats av Ed Currie, skaparen av Carolina Reaper. Pepper X härrör från flera korsningar som gav ett exceptionellt högt innehåll av capsaicin i mellanväggarna. Chilefruktens exceptionella styrka har utvecklats under 10 års odling. Enligt Currie började han utveckla Pepper X eftersom han tyckte att hans favorit-chilepeppar var för mild och ville ha en chilefrukt som hade mer hetta samtidigt som den behöll smaken.

Currie hävdar att Pepper X är "två gånger så stark som Carolina Reaper", vilket gör den till världens hetaste chilepeppar med 3,18 miljoner Scovillegrader (toppnotering som inte beskriver genomsnitt), men enligt tester utförda av Winthrop University i South Carolina 2023 har Pepper X i genomsnitt 2,69 miljoner Scovillegrader. Det är också bekräftat och publicerats av Guinness World Records. 

SCF har alltså inte odlat Pepper X ännu men enligt uppgift har frukterna en gulgrön eller gulaktig-orange persikofärg. Pepper X-frukterna ser i övrigt ungefär ut som Carolina Reaper med en lökformig profil som ofta slutar i en gadd eller skorpionliknande spets. Frukterna är cirka 5--7 cm långa med ett gropigt och ojämnt yttre. Enligt Ed Currie har Pepper X en söt, fruktig, rökig och jordig smak.

Pepper_X_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.