Ají Cachucha
500-5000
Capsicum Chinense

Kulturväxtsorten Ají Cachucha (latinamerikanskt ord för 'keps') kommer från Kuba (vissa hävdar också Puerto Rico) men sorten finns i flera varianter i Sydamerika och framför allt Västindien. Ají Dulce är en vanlig benämning tillsammans med Quechucha, Ajicito eller Ají Gustoso, vilka alla syfter på habaneroliknande frukter med liten styrka och aromatisk fruktsöt smak och som är kända i Kuba, Jamaica, Puerto Rico, Dominikanska republiken, Bolivia, Brasilien och Venezuela.
En kulturväxtsort är från ett dynamiskt bestånd av en odlad växt med historiskt ursprung, distinkt identitet och som saknar formell skördeförbättring, samt som ofta är genetiskt mångfaldig, lokalt anpassad och förknippad med traditionella jordbrukssystem. Ají Cachucha är dessutom en viktig ingrediens för en mängd traditionella maträtter i Karibien. I det engelsktalande Karibien är Ají Cachucha känd som "seasoning pepper" och lika viktig i traditionella mat. Använd Ají Cachucha i ris-, lins- och bönrätter eller som smaksättning i soppor och grytor. Finhacka Ají Cachucha, lök, vitlök och tomat och fräs i olivolja som en grundsmaksättning, det kallas också att göra en sofrito. Frukterna kan också fyllas med små mängder kött och ost och gratineras. 

Plantorna blir upp mot 120 cm höga och frukterna 4 cm långa med 2-3 cm i diameter. Färgen går från glänsande ljus- till mörkgrönt, via gulorange till djupröd som mogen. Smaken är mycket aromatisk med fruktiga inslag och en mild behaglig hetta. Det finns många varierande uppgifter om styrkenivån och angivna Scovillegrader är inte bekräftade.

 

Aj_Cachucha_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.