Ají Dulce
0 - 1000
Capsicum Chinense

Ají Dulce (från spanskans ají, "chilepeppar" + dulce, "söt") är vanlig i Peru och Bolivia men har sitt ursprung i Venezuela och Colombia. Ají Dulce ingår bland annat i den traditionella maträtten Hallaca i Venezuela. I Puerto Rico odlas "Ají Dulce" eller "Ajicito" (i vardagligt tal "Ajice") kommersiellt och är en viktig ingrediens i såser, till exempel recaíto, sofrito eller "mojito Isleño" (sås till fisk eller kött). På Kuba kallas Ají Dulce för Ají Cachucha och i Brasilien benämns sorten för Rubra och används för att göra en söt sylt. 

Plantan har gröna blommor. Frukten är ljusgrön som omogen och får en svag orange till fyllig orange färg vid mognad. Plantan blir meterhög med stora tobaksliknande blad som kan bli upp mot 12x24 cm. Frukterna växer oftast parvis i stort antal och blir 4-5 cm stora och skrynkliga samt varierande spetsiga eller trubbigt avlånga. Fruktköttet är tunt och saftigt. Dess aromatiska smak med inslag av rökighet lämpar sig rå i såser och sallader, frukten används också traditionellt i salsa och fiskrätter. Ají Dulce kan användas både grön eller mogen. Den kan även urkärnas och frysas, det är en teknik som bevarar dess rika smak mycket bättre än torkning.

Ají Dulce tillhör de få milda C. chinense-sorterna men liknar i övrigt habanero i smaken. C. chinense-sorter behöver mycket värme och hög luftfuktighet för att trivas. 

aji_dulce.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.