Rocoto/Manzano
50000 - 250000
Capsicum Pubescens

Odlas framförallt i Anderna (Arequipa) i Peru men också i Ecuador, Bolivia och Chile. Rocoto är det peruanska namnet för mexikansk Manzano/Peron, chilefrukten är även känd som Locoto i Bolivia och Argentina. Frukterna kallas också för levanta los muertos (väcka de döda) och gringo killer, i Mexiko kallas gul Rocoto för canario. Frukterna mognar från grönt till gult eller rött. Innehåller svarta frön som generellt behöver lång groningstid. Capsicum pubescens betyder "chile som får hår". Det visar sig som ett fint dun på bladen. De mjukt håriga bladen har till uppgift att samla morgondagg i den torra bergsluften i Anderna. Därför är en regelbunden vattensprayning i andra klimat bra för rocotons välbefinnande.

Rocoto har ett tjockt och saftigt fruktkött med rik smak. Frukten används bland annat till Tigre de leche (en starkare ceviche-variant) och salsas, till exempel den kryddstarka bolivianska Llajwa, även känd som Llajua. I traditionellt matlagning används den också puréad eller fylld. Prova urgröpt Rocoto, fylld med ost och gratinerad. 

Somliga uppfattar (även SCF:s medlemmar) styrkan i frukter hos C. pubescens som större än hos C. chinense. Det beror på att andelen av en viss capsaicinoid - dihydrocapsaicin - är högre än hos habanero. Medan andra chilesorter domineras av upp till 80 % av capsaicin, har C. pubescens en nästan lika hög koncentration av dihydrokapsaicin. Detta gör att styrkan upplevs annorlunda. Samtidigt anses vissa typer av C.pubescens vara milda, medan andra sorter är riktigt starka. Scovillegraderna hos C. pubescens varierar enligt två olika studier mellan 2400-31 000, 15 000-80 000 och 50 000-250 000. Att styrkan hos samma frukter uppfattas mer flagrant hos chileälskare beror förmodligen på att smärtreceptorerna reagerar olika hos olika människor.

C. pubescens-arten trivs i svalare klimat men kräver samtidigt längre odlingssäsong. SCF rekommenderar frösådd i december-januari. Slutplantera i minst 15-20 liters kruka för en rik skörd och planera för stödpinnar så att grenarna kan bära frukterna utan att brytas.

Beställ frön här

rocoto.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.