Bhut Jolokia
1000000 - 1001304
Capsicum Chinense

Bhut Jolokia var tidigare världens starkaste chilepeppar. Namnet betyder spökpeppar och frukten är också känd som Ghost pepper, Naga, Bih, Tezpur, Saga ...

Bhut Jolokia är en naturligt förekommande interspecifik (kommunikation och relation mellan två arter) hybrid och samtidigt en stabil hybrid som odlas i de indiska delstaterna Assam (Bhut = Bhutan på assamesiska), Nagaland och Manipur, i nordöstra Indien, och delar av angränsande Bangladesh. Bhut Jolokia kan också finnas på landsbygden på Sri Lanka, där den är känd som Nai Mirris (cobra chile). Ordet "Naga" är sanskrit för "orm" och betyder i hinduisk mytologi "...en medlem av en halvgudomlig ras, delvis mänsklig och delvis kobra till formen, associerad med vatten och ibland med mystisk initiering ..." Det var från början en del förvirring och oenighet om huruvida Bhut Jolokia var en Capsicum frutescens eller Capsicum chinense, men DNA-test visade att det är en hybrid med mestadels Capsicum chinense och med några Capsicum frutescens-gener. Enligt Guinness World Records är Bhut Jolokia cirka 10 000 gånger hetare än klassisk Tabascosås. 

Använd de exotiskt fruktdoftade frukterna med stor försiktighet. I övrigt är det en relativt lättodlad planta som, precis som andra sorter inom C. chinense, kräver lång odlingssäsong. Slutplanterar du i stor kruka, minst 10 liter, blir du rikt belönad med många 5-8,5 cm avlånga och 2,5-3 cm breda frukter med röd mognadsfärg. Den oselekterade sorten av Bhut Jolokia från Indien är en extremt varierande växt, med ett brett utbud av fruktstorlekar och fruktproduktion per planta. Bhut Jolokia och andra superstarka sorter har en mycket karakteristiska form med mycket tunt skal. Bhut Jolokia gror bäst vid 32–38° C.

Beställ fröer här

bhuta_jolokia.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.