Friggitello
0 - 100
Capsicum Annuum

En italiensk "frying pepper" och även känd som Sweet Italian Pepper, Tuscan Pepper, Golden Greek, Friariello (sortvariant) eller Napoletano. Friggitello benämns som både peperone och peperoncini i Italien men med tanke på den obefintliga styrkan får den betraktas som en peperone. Friggitello är en tidig och mycket älskad italiensk kulturarvssort (heirloom) från Neapel, och som uppskattas över hela Italien. Friggitello är lättsmält och passar bra som grillad, friterad, stekt eller sauterad grönsak, i grytor och liknande anrättningar, gärna med tomat. Chilefrukten används också färsk i sallad, på sandwich, i äggrätter eller som inlagd peperone till bland annat kebab. Stora frukter går också bra att fylla med t.ex. ost och gratinera. Vinägerinlagd Friggitello kan variera i färg från ljust gult till ljust gulgrönt. Den grekiska sorten, som är sötare, används ofta på andra håll i Europa.

Frukterna är ganska avlånga och med trubbig eller intryckt spets samt tunt ljusgrönt skal och karaktäristiska lober. Friggitellofrukter blir cirka 8-14 cm långa och 2-4 cm bred. Denna milda chilepeppar odlas bland annat i Valle del Sarno, i Salernoprovinsen och i Neapel, i området kring Pompeji.

Plantan är medelhög, frodig och buskig och producerar många mellanstora samt lite konformade frukter med typiskt smala lober. Frukterna skördas vanligtvis gröna, vilka blir röda vid full mognad. Beställ frön här

 

Frigitello.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.