Frigitello
0 - 100
Capsicum Annuum

En italiensk "frying pepper" och även känd som Frigitelli, Friairello eller Napoletano. Sorten benämns som både peperone och peperoncini i Italien men med tanke på den obefintliga styrkan får den betraktas som en peperone. Frigitello är en mycket älskad italiensk kulturarvssort (heirloom) från Neapel, och som uppskattas över hela Italien. Frigitello är lättsmält och passar bra i grytor och liknande anrättningar. Frukten används också färsk i sallad, stekt i olivolja, grillad, i äggrätter, som smaksättare eller som inlagd peperone. Stora frukter går också bra att fylla med ost och gratinera.

Frukterna är ganska avlånga och med trubbig eller intryckt spets samt tunt ljusgrönt skal. Frigitellofrukter blir cirka 8-14 cm långa och 2-4 cm bred. Denna milda chilepeppar odlas bland annat i Valle del Sarno, i Salernoprovinsen och i Neapel, i området kring Pompeji.

Plantan är medelhög, frodig och buskig och producerar många mellanstora samt lite konformade frukter med typiskt smala lober. Frukterna skördas vanligtvis gröna, vilka blir röda vid full mognad.

Frigitello.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.