Pimiento de Padrón
0 - 5000
Capsicum Annuum

Dessa milda chilefrukter hittar man ofta på tapas-barer och restauranger i Spanien. De plockas omogna (ljusgröna) för att de inte ska hinna bli heta (blir röda och paprikaliknande när de mognar). Att äta dem är en form av kulinarisk rysk roulette. En av hundra pimientos sägs nämligen vara het, medan resten är söta och milda. Pimientos steks vanligtvis i olja och beströs med havssalt men de kan också penslas med god olivolja och grillas. Prova också pimiento-frukterna i äggrätter, som tempurafriterad, som fyllning i paj, pirog och till dessertostar. Mycket gott! Pimiento de Padrón ser ut som väldigt små gröna paprikor och numera finns de i vanliga matbutiker. Det är dock värt att notera att de Pimientos de Padrón du köper i matbutiker inte är sortäkta utan hybrider/varianter framtagna för att aldrig bli starka, de har dessutom en viss beska till skillnad från Pimientos de Padrón som du odlar själv.

Den ursprungsskyddade pimiento de Padrón (D.O.P. Pemento de Herbón) odlas i Herbón och staden Padrón (Galicien i Spanien) och dess omnejd. Plantorna blir ganska höga (upp till 1,5 meter) och med gles krona, den kan behöva lite stöd. Soligt och varmt vill padronpepparn ha. Då producerar plantan rikligt med frukter under hela säsongen förutsatt att du skördar kontinuerligt. Skörda frukter som är 3-4 cm långa om du vill ha dem milda. Frukternas växtcykel är 60 till 75 dagar efter första omplanteringen, det räknas som medeltidigt. Äkta padrónpeppar har en ljus grön färg, är 3,5 till 5,5 cm lång och 1,5 till 2 cm i diameter. De omogna frukterna är som sagt milda, men låter man dem växa sig större eller mogna blir de ljusröda och ganska heta. Röda mogna frukter kan med fördel torkas. I övrigt är plantan mycket lättodlad. 

Beställ frön här

Padrn_500.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.