De Árbol
30000 - 50000
Capsicum Annuum

Mexikansk sort vars namn betyder trädlik på spanska (Chile de árbol). Andra lokala namn är Chile cola de rata eller Chile Yahualica. Föregångaren till De Árbol finns i Yahualica-regionen och angränsande kommuner i delstaterna Jalisco och Zacatecas. De árbol är en av de vanligaste och godaste chilefrukterna i Mexiko. Frukterna används i en mängd olika rätter och som smaksättare i stark salsa eller som het krydda i soppa och liknande. En känd anrättning är Tortas ahogadas (salsa-dränkt sandwich med kött) från Guadalajara.

Plantan har stor växtkraft och är starkt förgrenande samt högväxt, kan bli 90 cm hög. Att stödja eller binda upp plantan rekommenderas, det ger rikliga skördar. Chilefrukterna är långsträckta och varierat böjda, 6 till 16 cm långa och 0,5 till 1 cm breda samt med tunt fruktkött och många frön. Mognadsfärgen är klarröd. I Mexiko anses de tunnare frukterna, så kallade alfilerillos (pinnsmala) vara av högst kvalitet. Skörda frukterna och använd dem färska i såser eller låt dem torka. 

De árbol finns vanligtvis som färsk frukt, torkad och mald i Mexiko. De torkade frukterna är vanliga i ristras (flätor) och liknande dekorationer eftersom de behåller färgen väl även efter torkning. Styrkan är mycket het och med vissa undantag som är ännu hetare. I matlagning kan de árbol ersättas av cayenne eller chile pequin. Ta bort frön och mellanväggar från frukterna för att reducera strykan. 

Beställ fröer här

 

De_rbol_500_2.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.