Ñora (torkad)
0 - 1000
Capsicum Annuum

Spansk torkad sort (även känd som Nyora, Ñoras dulces och Son of a bitch). I Italien är sorten känd som Topepo Rosso. Ursprunget för Ñora är Murcia och Alicante, där de ofta hängs upp på tråd och får soltorka. Den färska frukten heter Pimiento de Bola, och den ska – trots sitt utseende – inte förväxlas med mexikansk Chile Bola (färsk Cascabel). Ñora misstas också ibland för Pimiento Choricero.

Ñora har en ovanligt söt och sammansatt rik smak. De torkade frukterna är mörkröda med en rund tomat- eller körsbärsliknande form samt relativt tjockt fruktkött och hårt skal. Den används ofta i det spanska köket, särskilt i regionen Murcia, Valencia (Ñoras de Guardamar från Alicante) och Katalonien, där Ñora ingår i soppa, sofrito, grytor, paella och den välkända såsen romesco. Blötlägg torkade frukter i kokhett vatten eller låt de koka med i såser eller gryträtter. Du kan också steka/rosta frukterna på svag värme innan de tillsätts i grytan. Ta sedan upp de välkokta frukterna och skrapa av fruktköttet från skalet. Återför fruktköttet i maträtten och kasta skalet. Ñora mals också till färgintensivt och smakrikt paprikapulver (pimentón på spanska). Det fina paprikapulvret sätter färg och smak på risrätter från Alicante och Murcia. I Katalonien används Ñora i sofrito (såsbas) och risrätter, men framför allt är det den huvudsakliga och karakteristiska ingrediensen i romescosåsen, som kryddar den typiska xatósalladen och som passar så bra till alla slags grönsaker, kött och fisk. Det är också den karakteristiska ingrediensen i salsa de calçots. I staden Cartagena brukar Ñora kallas bolas secas (torra bollar), och är en av grundingredienserna i stadens mest representativa maträtt: Caldero.

Beställ frön här

nora-torkad.jpg

Powered by Collector Logo

ANNONSER

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.