Till skillnad från förra året, är chilepepparodlare i Bayphoo och Wangringmoo i Trashi Yangtse, Bhutan, inte oroliga för kryddans fallande pris denna säsong. Även idag, tre veckor sedan den första skörden, kostar i genomsnitt ett kilo grön chilepepper 300 Ngultrum i den nationella valutan (cirka 39 Kr) på den lokala marknader.
Byfolk från Bayphoo och Wangringmoo är bland de första producenterna av grön chilepepper en masse i landet. Och fram till denna tid var det bara under den inledande perioden som de fick ett bra pris. Förra året sjönk priset gradvis från 330 Ngultrum per kilo till 80 vid denna tid.
”FI normala tider faller priset för vår lokala gröna chilepeppar direkt efter den första skörden. Men i år får vi fortfarande ett bra pris. Vi säljer vår chilepeppar till ett rimligt pris som kompenserar vårt hårda arbete, säger Kelzang Tshomo, jordbrukare från Wangringmoo i Trashi Yangtse, ett av Bhutans tjugo distrikt.
Förutom det nuvarande förbudet mot import av grön chilepeppar ledde Coronavirus-pandemin till höga krav på ett stabilt pris. Jordbrukarna sa att de hela tiden får telefonsamtal från grossister och grönsaksförsäljare för leverans av grön chilepepper. Vissa mellanhänder kommer till och med för att hjälpa till med skörden direkt från odlingarna.


Tenzin Dorji, en jordbrukare från samma by, sa att priset på marknaden beror på leverantörerna. ”När det gäller priset beror det på säljarna. Vissa kanske lägger sig högt medan andra håller priset lågt. Men från vår sida håller vi priset överkomligt med tanke på den svåra situation som vårt land går igenom. Tyvärr är vi som jordbrukare inte i stånd att ge bort chilepepparn gratis,” tillade han.
Människor i Yalang och Ramjar Gewogs odlar grön chilepepper på 13 hektar. Skörden kommer att finnas tillgänglig på marknaden fram till slutet av denna månad. Samtidigt levererade distriktets lantbrukssektor nyligen cirka 1 300 kilo grön chilepeppar till Thimphu. Odlarna förväntas skörda 6 900 kilo grön chilepeppar den här säsongen, vilket är en ökning med cirka 1 100 kilo jämfört med förra året.

Källa: BBSC

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.