I årets grillrapport har ICA tillsammans med TNS-Sifo och några av landets främsta matexperter kartlagt svenskarnas grillvanor och spanat kring vad som blir sommarens stora grilltrender. En utmärkande trend i årets grillrapport är att allt fler svenskar vill grilla som proffsen.

I år vill var tredje svensk (33 procent) testa att grilla med rök eller trä som smaksätter maten. Indirekt värme, keramiska grillar och flis eller spån som smaksättare är det som imponerar vid grillen i år.

Fler och fler upptäcker proffsens smarta grillmetoder för att öka smakerna på det vi grillar. Och det är de enkla smakerna som regerar. En trend som var på gång redan förra året och som fortfarande ökar är att använda grillen som ett kök. Den grillintresserade kommer att vilja investera i olika typer av grillar, kanske utöka kolgrillandet med en gasolgrill och tvärtom.

Det viktigaste för svensken när man köper kött är att det är av hög kvalitet (38 procent) och 36 procent av svenskarna är i år villiga att betala mer för svenskt kött. Hela 50 procent gör sin egen marinad nästan alltid eller alltid. Grillproffsen rekommenderar vattenbaserad marinad, den får fram smakerna bättre än oljebaserad.Fler siffror

84 procent av svenskarna äger en grill.

Var femte svenskt hushåll (19 procent) har grillpremiär redan i april, medan 42 procent premiärgrillar i maj.

Hela 90 procent av svenskarna grillar grönsaker och 20 procent av svenskarna brukar grilla frukt.

Inför årets grillsäsong vill svenskarna främst testa nya recept på grillen. På andra plats kommer att man vill grilla mer svenskt kött och på tredje plats kommer att testa nya råvaror på grillen.

36 procent av svenskarna anser att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när man köper kött.

Hälften av svenskarna ställer undan grillen redan i september (45 procent) men en tredjedel (32 procent) grillar ända in i oktober. 13 procent av svenskarna grillar året om!

Bland nyheterna finns Flankstek churrasco med smak av apelsin och chilepeppar, Färsk korvkringla assado do Brasil och Kalkonfilé med ancho och chipotle.

Medlemmar i SCF vill eventuellt förstärka smakerna.

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.