Sällan har väl en vinnare visat sådan förvåning vid vinst. Stefan Bizzarri tog hem årsmötets matlagningstävling i ungersk gulaschsoppa med exakt 300 poäng, tio poäng före tvåan Csaba Farkas, kock på den ungerska ambassaden. När Stefans namn tillkännagavs slog han ifrån sig med händerna och utbrast: – nej nej. 

Nio tävlande levererade rykande heta och kryddstarka gulaschsoppor som fick den kompetenta juryn (tre ungerskor och SCF:s ordförande Jonas Borssén) att värmas med välbehag. Nåja, några av jurymedlemmarna tyckte att vissa gulaschsoppor var för starka. Men allting är som bekant relativt. Stefans recept innehöll en halv habanero, vilket inte är traditionellt men som lyfte smaken till nya gastronomiska nivåer. Grattis Stefan!

Stefans gulaschsoppa                              
10 portioner

1,3 kg kött
4 gula lökar
3 stora röda paprikor
1 stor grön paprika
4 potatisar av fast sort
1 stor morot
150 g rotselleri
10 klyftor vitlök
5 msk paprikapulver
3 msk mejram
3 tsk kumminfrön
4 msk tomatpuré
2 buljongtärningar mörk oxbuljong
halv röd habanerofrukt
salt efter smak
1,5 liter vatten

Rensa bort alla senor och hinnor från köttet. Skär det därefter i 1-2 cm stora bitar. Finhacka löken och skär paprikan i cm-stora bitar. Finhacka rotselleri och morötter. Skär potatisen i cm-stora bitar.

Värm paprikapulvret försiktigt i olja några minuter, låt det inte bli för varmt.

Bryn köttet i en blandning av rapsolja och smör. Tillsätt sen lök och hälften av paprikahacket. Fräs det under omrörning i ca 5 min. Tillsätt krossade vitlöksklyftor och paprika-oljeblandningen samt den hackade habaneron. Fräs ett par minuter till.  

Tillsätt vatten, tomatpuré, buljongtärningar, kummin och mejram. Koka upp och låt därefter sjuda ca 1 timme. 

Tillsätt slutligen morötter, rotselleri, potatis och resten av paprikahacket. Låt sjuda sakta 20 minuter. 

 

Tack till Santa Maria, Happy Spices och Ridderheims Delikatesser som bidrog med priser till de tävlande.

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.