En grupp forskare vid indiska Defence Research and Development Organisation har testat en ny typ av handgranat laddad med chilepeppar. Det är inte vilken chilefrukt som helst utan Bhut jolokia – världens starkaste krydda. Och de heta granaterna biter bra, enligt en intervju i The Times of India.

Tanken är att chilegranaterna ska bli ett nytt vapen för säkerhetsstyrkor som vill oskadliggöra terrorister eller stävja kravaller. De starka substanserna är inte dödliga, men motståndarna sägs bli helt orörliga.

Forskarna ser även andra tillämpningar för rekordchilen. De undersöker exempelvis om man kan hotta upp maten till soldater som behöver hålla sig varma i kyliga områden. Chilepulver som gnuggas på staket skulle dessutom kunna hålla vilda djur borta från armébaracker. Elefanter till exempel.

Bhut jolokia är den starkaste kryddan som finns, enligt Guinness rekordbok. Vid en mätning 2006 i New Mexico gav den röda chilefrukten hela 1 0001 304 scovillegrader. Som en jämförelse kan en jalapeño ge 3 000 scoville, medan tabasco uppmäter upp till 8 000 scoville.

Källa: Charlotta von Schultz i NyTeknik år 2010