Svara: Svårgrodda

OBS: Du postar meddelandet som "Gäst", du kan inte redigera meddelandet eller ta bort det
Vänligen Logga in eller Registrera för att hoppa över detta steg.

reCaptcha

This form is protected by Aimy Captcha-Less Form Guard

X

Topic History of: Svårgrodda

Max. visningar över de senaste 6 inlägg - (Senase inlägget först)

08 maj 2007 03:55

Hej 
Grobarhet är ett ständigt mysterium i grobarhetstäst grodde våra Espelette frön till 90% men ett par andra sorter grodde uselt vid första sådden, vid sådd två grodde dom normalt ( samma omgång fröer). Vilka lagar som styr grobarheten vet jag i teorin men verkligheten slutar aldrig att förvåna. Det vi generellt kan säga är att Chinse sorter tar längre tid på sej att gro, vildarter kan ta riktigt lång tid på sej t.ex chiltepin, malagueta och chacoense. Men varje år är det någon sort som beter sej helt annorlunda. Vi har provat med blötläggning i ljummet vatten och det gick jättebra på någon sort men på nästa var det inte bättre än vanlig sådd. Får man 10plantor på ca 20 frö är det inte bra men acceptabelt.
Det man inte bör göra är att så ett eller två frö och förvänta sej en eller två plantor det är ytterst sällan som grobarheten är 100%. När man skördar egna frö skall man vara säker på att frukterna är riktigt mogna annars är det ofta kört.
Visst är det lite skönt att naturen gör som den själv vill ibland, men det kan vara mycket frustrerande emellanåt.
Hälsningar Rune

01 apr 2007 05:35

Har hittills tyckt att groningen är busenkel men med den nya sorten Esplette går det inte bra. Sådde ca. 10 frön i första omgången och fick upp fyra plantor. Sådde därför en ny omgång på 8 frön och har fått upp tre. Vad kan vara galet? Är det en svår sort? Övriga sorter -Jalapeno, Cayenne Habanero, Zimbabwe bird, Jamaican bell och Rocoto gror exemplariskt! Sår i såjord med ett tunnt perlitttäcke i rumstemperatur+20 grader.

Sidan laddades på: 0.543 sekunder

Anmälan nyhetsbrev

scflogo