- Kontaktinformation
Sådden
Tänk på att chilesorterna gror olika snabbt, räkna med två till fyra veckor. Från sådd till mogen frukt kan det ta upp till mer än 150 dagar beroende på sort. Vill du få maximal skörd ska du börja tidigt, gärna i december-februari. Det går samtidigt att fröså närsomhelst under året om du har växtbelysning. Frösår du sent växer de sist-sådda nästan ikapp de tidigare sådderna, de hinner dock inte utvecklas fullt ut innan sommarsäsongen är över. Det behöver inte vara ett problem, är plantan fin kan du övervintra den och få en betydligt tidigare start nästa säsong.
Så i låga krukor med dräneringshål eller i odlingsbrätten, använd plastlock eller liknande för att hålla sådden varm och fuktig. Glänta på locket om det blir mycket kondens. Märk upp med sortnamn, det är lätt att glömma av om du sår många sorter. Använd vanlig såjord, den är svagt gödslad så att de första späda rötterna inte bränns. Vattna jorden först. Tryck sedan ner ett frö 0,5 centimeter. Var beredd på att det kan ta upp till 14 dagar eller mer än en månad innan hjärtbladen (första bladparet) sticker upp. Under tiden är det viktigt att sådden hålls fuktig vid 22-30° grader. Placera ovan element, på uppvärmt golv, ovan kylskåp eller ta hjälp av värmematta. Varm rumstemperatur (22° undervärme) duger generellt bra för de flesta sorter medan sorter inom Capsicum chinense generellt kräver högre temperatur, 30° grader eller mer. Tänk på att såjorden aldrig får torka ur, då dör fröet. Det går också bra att täcka såjorden med torr såjord eller vermikulit, det hindrar avdunstning så att fukten behålls i jorden.
När hjärt/groddbladen (första bladparet) visar sig ovan jord behövs inte stark undervärme längre, sörj däremot för mycket ljus. Hjärt/groddbladen lagrar och förser grodden med näring ända tills den etablerat sig med rötter och blad. Sår du tidigt på året är någon form av extrabelysning värdefullt. Omgivande temperatur bör nu ligga kring 18-20° C. När plantorna är cirka 10 cm höga, och de första karaktärsbladen visar sig, planterar du om i småkrukor (7 dl - 1 liters), och i kraftigare (mullrik), jord. Lägg lite jord i botten, blanda jorden eventuellt med perlit för att göra jorden mer lucker och fuktighetsbevarande. Tryck upp den lilla plantan försiktigt ur odlingscellen och plantera den så att hjärtbladen hamnar i nivå med den nya jorden (akta stjälken, om den skadas dör plantan). Krukan ska vara fylld till kanten med jord. Vattna därefter ordentligt så att rötterna får kontakt med den nya jorden. Så fort rötterna utvecklats, efter drygt en vecka, skall du börja gödsla dina plantor med gödselvatten. Kom ihåg att glesa ut mellan krukorna efter första omskolningen. Står plantorna för tätt och för varmt växer de snabbt på höjden och blir smala och rangliga. Skola om successivt, rötterna behöver motstånd för att dela på sig. Efter ytterligare 5-6 veckor är en ny omplantering i 2-3 liters kruka att föredra. Lägg lite ny mullrik jord blandad med lecakulor i botten av krukan och strö på naturgödsel, se SCF:s EKO-gödsel här. Kom ihåg att hela tiden sörja för god belysning. God belysning (gärna 14 timmar per dag) ger kraftiga stammar. Tänk också på att chileplantan ska skolas om flera gånger innan den planteras på sin slutliga växtplats. Vill du ha lågväxande plantor ska du toppa dem tidigt på säsongen (efter andra omskolningen) så att du inte försenar skörden alltför mycket.
Ställ plantorna så ljust som möjligt och i rumstemperatur, 18-20° C. Vattna med jämna mellanrum så att jorden alltid hålls fuktig (inte blöt). Låt krukorna stå med några decimeters mellanrum så att de inte "slåss" om ljuset och drar iväg på höjden och blir rangliga. Chileplantan måste planteras om åtminstone en gång till i dubbelt så stor kruka innan den är redo att planteras i sin slutkruka, i växthus, på friland, i pallkrage eller annan uteplats. På så vis får du en välväxt och kompakt planta.
Utplantering kan ske i början eller mitten av juni och i 10 liters krukor (eller ännu större) beroende på sort och plantans storlek. Ju större jordvolym och välutvecklat rotsystem desto större blir plantan. Sedan är det ytterligare vatten och näring som behövs. Tänk på att jämna små doser med näring är viktigt för att plantan ska växa sig stor och kraftig. Näringsbevattna minst en gång i veckan om du inte använder långtidsverkande grundnäring. Mängden näring beror samtidigt på temperatur och ljus. Ju mer av dessa betingelser desto tätare näringsgivor. Tänk också på att de flesta granulerade gödselmedel måste komma ner i jorden för att kunna göra nytta. Gödsel som sprids ovan jord lär dra till sig mycket flugor. Gödseldoseringen brukar anges på förpackningen, följ den noggrant och överdosera aldrig.
<- Tillbaka