- Kontaktinformation
Artindelning
Chilepeppar hör till familjen Solanaceaeväxter, eller med andra ord familjen potatisväxter. Nyttoväxterna tomat, potatis, tobak och aubergin tillhör också Solanaceae. Släktnamnet för chilepeppar är Capsicum, och det består i sig av ett stort antal arter varav fem odlas kommersiellt. Resterande arter växer vilt eller för en tynande tillvaro.
De fem vanligaste arterna är Capsicum Annuum, Baccatum, Chinense, Frutescens och Pubescens.
Capsicum Annuum svenska artnamn är Spansk Peppar. Namnet "Annuum" kommer från Carl von Linné som var övertygad om att detta var en ettårig (annual) art. Han hade visserligen fel, men namnet lever kvar. Tyvärr är det svenska artnamnet också något missvisande, eftersom det även finns en chilepepparsort vid namn Spansk Peppar. Capsicum annuum är den kommersiellt mest odlade arten och med ett stort antal sorter. Arten odlas över hela världen och är den vanligaste i Europa. Mognadsfärg, storlek och smak skiljer sig väsentligt åt mellan olika sorter. Även Scovillestyrkan varierar mellan 0-100 000 grader.
Capsicum Baccatum är känd som bärpeppar på svenska. Denna art odlas främst i Sydamerika och är där känd som ají (vilket används som beteckning för all chilepeppar i Sydamerika). Arten odlas också i USA, Europa, Asien och Afrika. Det finns två varianter av bärpeppar: Capsicum baccatum (baccatum) och Capsicum pendulum (pendulum). Blombladen har en markerad fläck som varierar i färgerna mörkgrönt, gult eller brunt. Det finns ett stort antal varierande former, mognadsfärger och storlekar inom arten. Styrkan varierar från 0-100 000 Scovillegrader inom arten, även om de flesta ligger mellan 30 000-50 000 grader. Bärpeppar känns också igen genom den aromatiskt fruktiga karaktären. Capsicum baccatum trivs i svalt klimat men behöver lång odlingssäsong för att ge en hygglig skörd.
Capsicum Frutescens motsvaras på svenska av artgruppen flerårig Spansk Peppar. Tabasco är den vanligaste sorten inom arten. Det finns ett fåtal andra sorter. Frukterna är oftast mycket små och spetsiga samt mycket starka. Styrkenivån ligger mellan 30 000-50 000 scovillegrader med vissa undantag. Mognadsfärg är vanligtvis gul eller röd. Arten odlas i Latin- och sydamerika, Afrika och Asien. Capsicum frutescens kräver stark värme och hög luftfuktighet för att trivas.
Capsicum Chinense svenska artnamn är det förvirrande Havannapeppar. Namnet kommer från en holländsk läkare, Kikolaus von Jacquinomist, som 1776 bestämde sig för att arten kom från Kina. Varför han gjorde det är fortfarande ett mysterium, men artnamnet lever kvar. Frukterna har för övrigt inte heller något med Havanna eller Kuba att göra, förutom att chilepepparn Habanero (spanska för "från Havanna") är en Capsicum chinense. Till arten hör ett stort antal mycket starka sorter, där ibland Carolina Reaper - världens starkaste chilepeppar. Styrkan inom arten varierar från 0 till 1 500 000 scovillegrader. De flesta sorter befinner sig dock mellan 100 000-300 000 scovillegrader. Arten odlas framför allt i Västindien, Brasilien, Väst- och Östafrika och på halvön Yucatan i Mexiko och i Belize. Fruktformen varierar från små bärliknande frukter till fingerstora med oregelbunden form samt med markerade lober. Capsicum chinense känns också igen på att frukterna växer som klasar på plantan. Mognadsfärgerna varierar från orange, gult, rött, vitt, brunt och laxrosa. Capsicum chinense behöver mycket värme och hög luftfuktighet för att trivas.
Capsicum Pubescens är känd som Rokotopeppar i Sverige. Arten är lätt att identifiera på grund av att alla sorter har svarta frön. Blommorna är dessutom mycket vackra med sina lilafärgade blad, till skillnad från övriga arters vita blomblad. Arten är mest känd i Anderna, Mexiko, Colombia, Ecuador, Bolivia och Peru. I Sydamerika är frukterna kända som rocoto och locoto. Samma frukter kallas för manzano och peron i Mexiko. Fruktsorterna kombinerar ofta saftigheten och smaken hos paprika med styrkan hos Capsicum chinense. Frukterna varierar i styrka från 30 000-50 000 scovillegrader med undantag för ett fåtal som är ännu starkare. De mogna frukterna är röda, gula eller orangefärgade. Arten är dessutom känd för att (precis som Capsicum baccatum) tåla ett kyligare odlingsklimat än andra arter. Den behöver dock en lång odlingssäsong för att ge rikligt med frukt.
Samtliga capsicumväxter ger ätliga frukter. Se dock upp med det förvillande lika Korallbäret (Solanum pseudocapsicum), och som återfinns i blomsterhandeln. Korallbär är däremot giftiga och de säljs tyvärr ofta felaktigt som prydnadschilepeppar.