Varje år kostar sjukdomar hos nötkreatur ofantliga summor, och det finns ett ökat tryck från konsumenterna för att minimera traditionell medicinering med alternativa metoder. Forskningen inbegriper utvärdering av effekten hos capsaicin i chilepeppar som en antiinflammatoriskt ämne för boskap.

"Om capsaicin är effektivt för att minska inflammation", säger professor Clint Löest vid NMSU, "då kan kosttillskott med chilepeppar minska traditionell antiinflammatorisk medicin och öka marknaden för chilepeppar, en vinn-vinn-situation för chilepeppar och boskap."

Den nuvarande forskningen bygger på tidigare förädlade jordbruksstudier med chilepeppar och boskap. I en studie från 2004 visade NMSU-forskare att kor föredrog en diet innehållande 20 procent av biprodukter från chilepeppar jämfört med majsensilage.

Biprodukter från chilepeppar, såsom sorterade frukter, skal, mellanväggar, blad, frön och stjälkar, erbjuder många fördelar. De är mycket näringsrika och innehåller mer protein och mineraler än majsensilage, en traditionell viktig källa till foder för mjölkboskap i New Mexico. I USA genererar biprodukter från chilepeppar cirka 15 miljoner kilo varje år.