Nu tävlar verkligen pimientos om uppmärksamheten. De fyra stora galiciska högtiderna för att hedra chilepeppar firades nästan samtidigt. Alla fans hade ett späckat schema. Och samtidigt kunde turister upptäcka den enorma pimiento-potential som finns i Galicien. Det finns minst en sort för allas smak. Och var och en är bättre än grannkommunens.

Vilken är bäst av de fyra? Folket bestämmer. Den mest kända är förvisso Padrón-peppar från Herbón. Och i Herbón verkar de inte bry sig så mycket om konkurrensen, som de dessutom inte är medvetna om. ”Vår pimiento är bäst i världen. Vi är förberedd på en riktigt stor fest”, förklarar Alejandro Ferro, från festivalkommissionen. Deras prognoser är astronomiska: de förväntar sig att sälja 4 000 portioner. Så många att de är rädda att "få slut på tallrikar", skämtar Alejandro. "Eftersom den äkta Padrón-pepparn bara finns här", säger han.

Evenemanget i Arnoia pågår hela helgen, från fredag till söndag. Det är det äldsta pimiento-firandet i Galicien, i år är det den 43:e upplagan, ett år äldre än Padrón. Borgmästaren Rodrigo Aparicio visar stolt upp de 3 000 kilo lokala pimientos som han hoppas kommer att konsumeras. I Arnoia tar de priset för den mest fantasifulla delikatessen. I flera år har en av dess stjärnrätter varit pimiento-glass. Och i år lanserar de ett nytt recept. När den första smak-överraskningen väl är över säger besökarna att det är en uppfinning som de gillar väldigt mycket. För, trots allt, "med den styrka pimiento de Arnoia har, måste du äta något kallt", skämtar Aparicio.

På lördagen är det också Mougáns tur. Stadens chilepeppar bär också det eftertraktade och skyddade geografiska beteckningen. Mässans president José Luis López litar på att firandet kommer att ge regionens pimiento den hedersplats den förtjänar. "De andra paimiento-sorterna från Galicien är goda, men de från Mougán är bäst", säger han. De räknar med att servera upp till 900 portioner. Han lugnar alla med att "det kommer att finnas pimientos till alla". Och med lyxiga tillbehör som ibérico-skinka och grillat kött.

Men Oímbra, på söndagen, ligger inte långt efter. Borgmästare Ana Villarino har mycket att säga om traktens pimiento. — Bäst är den från Oímbra. Och våra pimientos de Oímbra kan kombineras med allt, säger borgmästaren. De hoppas kunna erbjuda upp till 1 000 kilo. Munfajten är serverad, och det gäller även alla pimientos.

1. Arnoia. De räknar med att servera upp till 3 000 kilo pimientos. Festen når sin 43:e upplaga.

2. Mougan. Uppskattningsvis kommer cirka 900 portioner att serveras.

3. Herbón (strax utanför Padrón). Upp till 4 000 portioner Padrón-peppar, den mest kända i Galicien, kommer att konsumeras. Hela 90% av Herbóns innevånare lever av pimiento-odling. Festen är inne på sin 42:a upplaga.

4. Oímbra. Mässan firar 25 år. Mer än 1000 kilo stekta pimientos de Oímbra kommer att erbjudas.