Normalt lämnar mjuka växtdelar som chile inga spår efter sig. Men Linda Perry från Smithsonian Institution's Museum of Natural History och andra forskare från Missouri-Columbia-Universitetet analyserade mikroskopiska stärkelsekorn på redskap som använts vid matlagning.
Forskarna fann oidentifierade stärkelsekorn i utgrävningar som varierade från Bahamas till Peru. Till en början var dessa stärkelsekorn ett mysterium men så småningom och med lite detektivhjälp förstod Linda Perry att det måste vara chilepeppar. Kornen hade en unik form och påminde om en “doughnut”, klämd på mitten.

Allt som allt fann man dessa “doughnuts” vid sju utgrävningar och som daterades från 500 till 6000 år sedan. Den äldsta platsen för chilepeppar var i Ecuador, ett land som inte gjort sig känt för chilepeppar på samma sätt som Peru, Bolivia och Mexiko. Det finns anledning att tro att den heta historien går ännu längre tillbaka i tiden med tanke på de mer kryddstarka kulturerna. Tidigare arkeologiska fynd visar att chilepeppar odlades i Peru för 2500 år f Kr (troligtvis ännu längre tillbaka). I en gruva i Peru fann man dessutom en intakt fruktkropp av chilepeppar, daterad till 6500 år f Kr och från utgrävningar i Mexiko har man funnit chilefrön som daterats till 7500 år f Kr.


Källa: Science och Jonas Borssén.