Brett Michael Dykes rapporterar på Yahoo News om "Naga Viper", som sägs ha ett 300,000 högre Scovillevärde än världens hittills starkaste chilepeppar, Bhut Jolokia.

Kännare av het mat som vill vara tuffare än alla andra, kan nu testa ett helt nytt kulinarisk övermod: världens starkaste chilepeppar.

Naga Viper, som är den senaste pretendenten till tronen som världens starkaste chilepeppar slår sin föregångare, Bhut Jolokia, eller "Ghost Chile", med över 300,000 på den berömda Scovilleskalan. Forskare på Warwickuniversitetet, som testade Naga Viper, fann att den uppmätte 1,359,000 på Scovilleskalan, som anger styrka genom att mäta andelen av capsaicin i en kemisk lösning. Som en jämförelse har de flesta varianter av Jalapeño ett Scovillevärde på 2500 - 5000 - alltså 270 gånger mildare än Naga Viper.

Man skulle kunna  tro att Naga Viper har sitt ursprung i någon del av världen med stor efterfrågan på stark mat, som kanske Indien eller Mexico. Men den nya chilepepparn är faktiskt en skapelse av Gerald Fowler, en brittisk chileodlare, pubägare och tillika medlem av The Chilepeppar Institute vid New Mexico State University, som korsade tre av de hetaste chilepepparsorterna i världen - bland annat just Bhut Jolokia - för att skapa sin Frankensteins monster-chile.

"Det gör ont att äta den", berättade Fowler för Daily Mail. "Den är stark nog att ta bort färg med". Daily Mail rapporterar också att försvarets forskare redan undersöker denna chilepeppars potential som vapen.

Men Fowler - som kräver att gästerna skriver på ett dokument där de deklarerar att de är vid sina sinnens fulla bruk innan de provar en Naga Viper-baserad curry - hävdar att det är bra för kroppen att äta den otroligt starka chilepepparn.

"Tungan domnar, sedan bränner det hela vägen ned", sade han till tidningen. "Det kan vara i en timme, och man vill helst inte prata med någon eller göra något. Men det är en fantastisk endorfinrush. Det får en att må toppen".

Chilepepparinstitutet vid New Mexico State University har fått många frågor om Naga Viper, men säger att de inte kan vare sig vidgå eller förneka att den är den starkaste chilepepparn i världen. De har bett Gerald Fowler att få frön från Naga Viper och att de i så fall ska odla den i samma miljö som Bhut Jolokia och mäta Scovillestyrkan på bägge två under 2011. Fast i dagsläget finns inga frön tillgängliga för institutet.

På Youtube finns en video från Clifton Chilli Club, där en "Dave L." äter en Naga Viper. Se själv på http://www.youtube.com/watch?v=Y70yD5p9RxA

Sedan artikeln publicerades har Carolina Reaper blivit världens starkaste chilepeppar.

Källor:
Yahoo News
The Chile Pepper Institut

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.