S. Carolina är känt för sitt varma och fuktiga subtropiska klimat. Nu är man också känd för världens starkaste chilepeppar. Den första kemiska analysen, som sträckte sig över fyra år, kom fram till att Carolina Reaper har ett medelvärde på 1,474 millioner scovillegrader. Det är cirka 280 gånger starkare än jalapeño. Trots det ansågs Trinidad Moruga Scorpion vara den starkaste enligt The Chile Pepper Institute.

Ytterligare analyser vidtogs och den 14 november 2013 meddelade företaget Pepper Joe att The Carolina Reaper var "The Worlds Hottest Pepper." Medelvärdet låg nu på 1,569300 scovillegrader och som högst på 2.2 millioner. Det är något starkare än Trinidad Moruga Scorpions högsta värde menar Guinness World Records.

Enligt Paul Bosland, professor vid The Chile Pepper Institute, var det första gången som såstillverkare, fröfirmor och andra i hot food-branschen tryckte på för att säkerställa scovillegraderna för superheta sorter i en kemisk analys. Bakgrunden är att många hävdar att deras sort är den starkaste chilepepparn i världen utan att ha vetenskapliga bevis till hands.

Carolina Reaper

Det ligger ett stort kommersiellt intresse i att sälja frön av världens starkaste chilepeppar och därför lär det här vara en historia som fortsätter framöver. Läs mer om de superstarka chilesorterna i SCF:s "Chilepepparsorter".