De flesta sträcker sig efter ett glas vatten när det börjar hetta till. Då bör man komma ihåg att capsaicinet (det starka ämnet i chilepeppar) inte är vattenlösligt utan istället alkohollösligt. Capsaicinet balanseras också av proteinet i mejeriprodukter. Mjölk, yoghurt, gräddfil, ost med mera neutraliserar styrkan medan bröd, pasta, ris och andra gryn absorberar den starka smaken. Ett iskallt glas med vatten kan visserligen hjälpa för stunden. Det är dock kylan som verkar dämpande på smaken. Socker är också en intressant antidot. Sötman ger både en smakförlösande och styrkehämmande effekt. Det är därför som glass får en rund god styrka och smak när den smaksatts med chile.

1989 gjordes en undersökning för att fastställa hur snabbt olika drycker eller andra livsmedel kunde lindra den brinnande känslan i munnen. I varje test tuggades en skiva chile serrano i en minut. Därefter intogs den så kallade motmedicinen. Ett glas mjölk visade sig vara det mest effektiva. Det tog 7 minuter för att stoppa smärtan. Med en matsked olivolja tog det 10 minuter och med ett glas vatten dröjde det 11 minuter innan styrkan lagt sig. Svenska Chilepeppar Föreningen kan rekommendera följande om smaklökarna står i lågor: iskall mjölk, banan, glass, vitt bröd, ris, krispig isbergssallad, socker och citrusfrukter.

Köksknep
Ta bort mellanväggarna och fröna från chilefrukten för att reducera mängden capsaicin, ämnet som gör chilepeppar brännande starkt.

Tillsätt lite grädde eller annan mejeriprodukt i maten eller som tillbehör. Du kan också tillföra mer grönsaker och örter i maten, typ mer tomat, lök, majs, koriander ...  för att minska koncentrationen.

Drick mjölk eller mjölkprodukter
Att dricka mjölk eller mejeriprodukter som yoghurt hjälper till att neutralisera elden i munnen.

Ät bröd eller ris
Dessa livsmedel och andra gryn hjälper till att absorbera styrkan och minskar intensiteten.

Tugga färska örtfrön
Att tugga på färska örtfrön, såsom mynta, kummin, fänkål, basilika eller grönmynta, kan hjälpa till att minska det brännande.

Drick en syrlig eller alkalisk dryck
Slutligen kan syrliga och alkaliska drycker, såsom citronsaft eller bakpulver utspädd i vatten, hjälpa till att neutralisera det heta.

Det är också bra att komma ihåg att vi alla är olika, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Därför kan du behöva prova flera strategier innan du hittar en som fungerar för dig. Hursomhelst, använd knepen här ovan och fortsätt att njut av het mat utan besvär.