Chilepeppar ger en bra kick i många recept. Men visste du att de heta chilefrukterna är föremål för vidskepelse? Vissa kulturer runt om i världen tillskriver chilepeppar övernaturliga egenskaper och använder dem som amuletter eller liknande. Vi tar en titt på två populära vidskepelser angående chilepeppar:

Indisk vidskepelse
Varje lördagsmorgon utför hinduiska familjer en rituell handling för att ge dem lycka: de tar 7 gröna chilefrukter och en citron och trär ihop dem till ett slags hänge.

Denna lilla grönsaksprydnad hängs sedan i en säker del av huset, vanligtvis under bordet, och lämnas där till nästa lördag, då den bränns och ersätts med en ny.
Hinduer tror att chile-citron-prydnaden driver ut dåliga andar ur huset. Det speciella hänget med chilepeppar och citron hängs också upp framför företag för ett lycka till.

Italiensk vidskepelse
Chilepeppar anses vara "demonens krydda" i södra Italien. Men delar av lokalbefolkningen använder de heta frukterna för personligt skydd, eller för att skydda sin bil eller sitt hus från det onda ögat och mot illvilliga ryktesspridare.

Häng bara en fläta eller likande med chilepeppar i huset, på ytterdörren eller på balkongen, eller bär något som liknar chilepeppar i fickan som en lyckobringare. Traditionen säger att chilefrukterna ska vara färska, inte torra, för att säkerställa lyckan.

Oavsett om du är övertygad eller tveksam till chilepepparns magiska krafter så är en sak sant: chilepeppar i alla dess former tillför en läcker styrka i din matlagning.

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.