Det har varit känt sedan tidigare men nu är det officiellt, Carolina Reaper har mött sin överman. Pepper X har nu det kryddiga rekordet som världens hetaste, meddelade Guinness World Records den 16 oktober.

Pepper X har i genomsnitt 2,69 miljoner Scovillegrader enligt tester utförda av Winthrop University i South Carolina, och slog den tidigare rekordhållaren, Carolina Reaper, som i genomsnitt ligger på 1,64 miljoner Scovillegrader, enligt Guinness World Records. Scoville-skalan för att mäta styrkan i chilepeppar utvecklades av kemisten Wilbur Scoville 1912. Som jämförelse har jalapeño mellan 3 000 och 8 000 Scovillegrader, enligt Guinness.

Pepper X har förädlats fram av Ed Currie, grundare av Puckerbutt Pepper Company i South Carolina. Han skapade också Carolina Reaper, som var den tidigare rekordinnehavaren sedan 2013. "Ed odlade fram Pepper X på sin gård i över 10 år och korsade den med några av sina hetaste chilefrukter för att öka dess capsaicininnehåll", berättar Guinness på sin hemsida.

Herr Currie presenterade Pepper X först gången för världen i ett avsnitt av den populära YouTube-serien, "Hot Ones". "De som inte fruktar Carolina Reaper är dårar. Den är smärtsamt het”, lyder en beskrivning av den detroniserade chilesorten på Puckerbutt Pepper Companys hemsida. Inget ord ännu om hur de beskriver en chilepeppar som når 1 miljon fler grader på Scoville-skalan än Carolina Reaper.

Stabila fröer av Pepper X är ännu inte tillgängliga enligt besked från Puckerbutt Pepper Company (SCF:s kommentar). Mer om Pepper X här

Källa: CNN

Go to top
Copyright © 2016 Svenska Chilepepparföreningen. Alla rättigheter reserverade.
Hemsidan producerad av Korrong och Aftertaste i Joomla! som är fri programvara publicerad under GNU General Public License.