Uppgiften genomfördes av Biodiversity Observatory, inrättat av den vetenskapliga kommittén för Campagna Amica – som berättade de goda nyheterna. Rapporten presenterades nyligen i Venedig, där en stor utställning visade några av de produkter som räddats från utrotning.

Från Sciuscillone i Salerno till Diavolicchio i Kalabrien har 1 650 specialiteter och kultursorter från Italiens traditionella jordbruksarv räddats från utrotning tack vare insatserna från 750 bönder som agerat "väktare". På grund av dessa individer, varav över hälften är under 40 år och 15 % är under 30, har många produkter som riskerade att gå förlorade för alltid återvunnits och förts tillbaka till det italienska matbordet.

Alla data som presenterades i Venedig visade bland annat Diavolicchio chilepeppar från Kalabrien, med så täta klasar att plantan kräver stöd för att hålla chilepepparns vikt, och den söta Sciuscillon, uppkallad efter johannesbröd som kallas "sciuscelle" på Teggiano-dialekten på grund av sin liknande form.

Förutom chilepeppar förevisades sorter som Nobile-päron från Parma, Çuç di mont (alpin ost från Friuli Venezia Giulia), Pungolo-vete från Acquapendente i Lazio och Pernambucco-apelsinen från Ligurien, en citrus med tidig mognad. Bakom varje produkt finns en historia, en kultur och en tradition som har förblivit levande över tid och som bäst uttrycker verkligheten i varje territorium. "Detta Made in Italy-arv måste försvaras mot trivialisering eftersom god mat, tillsammans med turism och kultur, representerar strategiska hävstänger för en italiensk produktionsmodell som har lyckats genom att fokusera på värdena identitet, biologisk mångfald och territoriella kopplingar" sa Carmelo Troccoli, chef för Campagna Amica Foundation.

Källa: Gambero rosso