Guvernör Michelle Lujan Grisham undertecknade senatens lagförslag 188 som gjorde att doften av grön chile-rostning antogs som den officiella aromen av New Mexico. Det finns verkligen inget som den berusande doften av nyrostad grön chilepeppar en krispig och kall höstmorgon i Hatch Valley i södra New Mexico. Den söta och rökiga parfymen är så distinkt att själva doften av Hatch grön chile numera är statens officiella arom.

Under det senaste decenniet har den gröna chileskörden börjat allt tidigare. Den här säsongen började den i juni och kommer att fortsätta in i oktober, om förhållandena förblir gynnsamma. Men vad är egentligen Hatch chile?

New Mexican chileFör det första, det finns ingen chilesort som heter Hatch. Chilepeppar från Hatch Valley är faktiskt flera sortvarianter av långa gröna chilefrukter som tillhör arten Capsicum annuum. Hatch är namnet på staden i södra New Mexico där många av chilefrukterna odlas. Liknande chilepeppar växer också i närliggande Deming, Las Cruces, Las Lunas och Belén. Men staden Hatch har blivit den mest populära.

Skördad areal av New Mexico chile – en gröda som kan spåras tillbaka i staten åtminstone till 1500-talet – har minskat de senaste åren. New Mexico Chile Assn. säger att skörden har minskat från 35 000 hektar odlade under 1992 till cirka 8 500 år 2023.

Torka och ökande konkurrens från Mexiko, Kina och Indien har drabbat New Mexico chilebönder hårt. Bristen på arbetskraft har också blivit mer av ett problem eftersom grön chilepeppar för nu och inom överskådlig framtid bara kan handplockas. Hindren kvarstår.

Resultatet av årets gröna chileskörde kommer inte att vara klart förrän på hösten, men branschobservatörer förutspår redan ett mycket bra år. "Det här året går jättebra", säger Kelly Urig, en infödd New Mexican som skrev "New Mexico Chiles: History, Legend And Lore", och vars familj en gång odlade chilepeppar i Hatch. "Alla tecken säger att den här skördesäsongen kommer att bli en mycket bra skörd när det gäller smak och kommersiell lönsamhet."

Urig, säger att hon har gott om rostad chilepeppar i frysen men blir ändå upphetsad när hon kan få nyrostade chilefrukter. Hon köper ofta av sina kusiner, som driver Hatch Chile Store. Urig uppmanar chileälskare i New Mexico att undvika att bli lurade av chilepepparförfalskare och stödja bönder i New Mexico genom att leta efter märket "New Mexico certifierad chile" på chilepepparpaketet.

Att göra en pilgrimsfärd till New Mexico är det perfekta sättet att uppleva Hatch chilepeppar. Speciellt om du tar dig tid att äta dem på de många restaurangerna som serverar delikatessen. Urig påpekar också att du kan köpa Hatch chile direkt på flera stormarknader i södra Kalifornien.
"Om du aldrig smakat en riktig New Mexican grön chilepeppar tidigare, skulle förmodligen den närmaste parallellen vara en poblano med styrkan ökad med en faktor på cirka 10. New Mexican grön har samma söta gröna smak men i kombination med en kick som" kommer att få ditt huvud att svettas."

Källa: LA Times