I den första studien lät de 13 japanska kvinnor äta fyra olika frukostar vardera, i slumpvis ordning under olika dagar. Två av frukostarna hade högt fettinnehåll och en av var dessutom smaksatt med 10 gram färsk chilepeppar.
Genom att samla in utandningsluften före och efter måltiderna kunde man räkna fram hur mycket bränsle som gick åt och vilken bränslesammansättning (fördelning mellan fett och kolhydrater) kroppen valde att förbränna efter de olika måltiderna. De intressanta fynden var att frukostarna med chilepeppar ökade den totala förbränningen (med ökad värmeproduktion som följd) samt att andelen fett som förbrändes blev högre. Effekten var tydligast när frukosten innehöll mycket fett.
Försöket fortsatte efter varje frukost med att kvinnorna fick ange hur hungriga de kände sig under förmiddagens lopp. Därefter fick de äta hur mycket de ville till lunch. När frukosten innehöll chilepeppar kände kvinnorna sig mindre hungriga under förmiddagen och åt mindre fett och protein till lunch. Det totala energiintaget var också något lägre men skillnaden var inte statistiskt signifikant.
Man gjorde också ett liknande försök på 10 vita män. De fick äta två olika aptitretare direkt före lunch, den ena dagen med chilepeppar och den andra utan. Därefter fick de äta så mycket de ville. Även här påverkade chilepepparn hur mycket man åt till lunch men på ett lite annat sätt. Männens totala energiintag blev lägre med de valde istället att äta mindre kolhydrater.
Om man sammanfattar de här resultaten kan man säga att chilepepparn verkar kunna påverka ämnesomsättningen så att den höjs direkt efter måltiden och att fettförbränningen ökar. Det är också möjligt att vi blir mindre hungriga av hettan och äter mindre efteråt. Frågan om vi lättare håller lagom kroppsvikt med hjälp av chilepepparns styrka är fortfarande obesvarad. Förhoppningsvis kommer de här spännande forskningsrönen inspirera fler forskare till nya studier som kan ge svar på den frågan.
Tills dess är det bara för alla chileälskare att fortsätta med het och kryddig mat och låta värmen sprida sig i kroppen. Kanske smälter något extra gram fett bort under tiden.
Källa: Nutritionist Ulla Johansson i tidningen Dietisten
- Kontaktinformation
- Kategori: Nyheter
Hälsosam hetta
En välkänd effekt av chilekryddad mat är att man blir väldigt varm. Den här egenskapen har inspirerat några forskar i Kanada och Japan till att försöka förklara varför det är så.