Chilinyheter

Chipotle Chili Pepper

En krydda med hetta och karaktär från rökt, torkad jalapeño som ligger på en sjua på den tiogradiga styrkeskalan för chili. Smaken är het och rökig med inslag av tobak och kakao. Passar utmärkt till grillade rätter, till salsa, såser och marinader. Genom att blanda med salt får man ett perfekt röksalt för grillningen. Nettovikt: 37 g. Cirkapris i handeln: 15,90 SEK.

 

Paprika Smoked

En mild och smakrik krydda som ligger på en nolla på den tio- gradiga styrkeskalan för chili. Har fått sin karaktäristiska smak genom att röktorkas över öppen eld. Kallas också för ”Pimentón de la Vera”. Rökt paprikakrydda är en viktig ingrediens i, till exempel, spansk chorizo. Passar perfekt direkt på kött eller fet fisk samt som en smaksättare i marinader och såser.

Nettovikt: 40 g. Cirkapris i handeln: 15,90 SEK.

Recept Mozzarellafyllda chileköttbullar
4 portioner

1 kruka färsk mynta
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk Santa Maria Chipotle Chili Pepper
1 påse mini-mozzarella

SÅS:
500 g krossade tomater
1 dl kycklingbuljong
1 tsk Santa Maria Oregano
1 vitlöksklyfta, pressad

Hacka myntan grovt, spara några blad för dekoration. Blanda färsen med salt, chili och den hackade myntan. Forma färsen till bollar runt mozzarellan, se till att färsen täcker mozzarellan helt. Lägg kött- bullarna i en form och tillaga på 225°C, i ca 5 minuter tills de fått färg. Sänk sedan till 150°C grader. Koka upp ingredienserna till såsen i en kastrull och häll över köttbullarna. Tillaga i ca 10-15 minuter. Garnera med resterande mynta. Gott till är kokt ris blandat med vitlöksfräst spenat.

Santa Maria AB är Nordens ledande smaksättningsföretag. Affärsidén är att utveckla och driva mattrender inom två verksamhetsområden: Retail och Food Service. Under varumärket Santa Maria finns varugrupperna Kryddor, Färska Örter, Mexikanskt, Thai, India och BBQ. Produktutveckling och kvalitet är företagets hörnstenar. Som ett bevis på Santa Marias systematiska arbete med att ha en hög produkt­ säkerhet är samtliga produktionsanläggningar certifierade enligt BRC­standarden. 2010 omsatte Santa Maria AB med dotterbolag ungefär 4 miljarder kronor. Santa Maria samarbetar med Rädda Barnen, Cancerfonden och Palmoljeprojektet (RSPO).